Обучения, консултации и терапии за незрящи предлага Център „Недялка Камбурова”

Една от най-новите социални услуги в община Кърджали е насочена към хората със зрителни увреждания. Тя се предлага от „Център за социална рехабилитация и интеграция на лицата със зрителни увреждания „Недялка Камбурова”, който стартира работа в края на 2013 година.
Отварянето на Центъра бе в потвърждение на провеждащата се активна политика от община Кърджали, насочена към модернизиране на съществуващите и разширяване вида на предлаганите услуги в общността и бе подкрепено единодушно от общинските съветници преди две години. Разкриването на такъв тип услуга бе желана и крайно наложителна и от бъдещите потребители, който пътуваха до Пловдив за да я получават.
Днес , чрез предлаганите програми и почасови занимания в Центъра, потребителите имат възможност да подобрят жизненият си стандарт и качеството си на живот, споделя директорът Стойна Желева. Чрез обучението си те разширяват възможностите си и за реинтеграция в обществото и развиват умения да водят самостоятелен начин на живот, категорична е тя.
В община Кърджали, по данни на Дирекция „Социално подпомагане” има 701 лица със сензорни увреждания, а в общинската организация на Съюза на слепите в България членуват 208 от тях.
За тях в „Център за социална рехабилитация и интеграция на лицата със зрителни увреждания „Недялка Камбурова” се предлагат редица дейности. Те са свързани със социалното консултиране на лицата със сензорни увреждания, начално компютърно обучение, брайлово обучение, както и обучение за ориентиране и мобилност, включващо техники за ползване на бял бастун и придвижване с виждащ водач.
В центъра незрящите се обучават и на редица полезни умения. Например: Как да се грижат сами за себе си, като придобиват всекидневни умения за бита. Занимателната терапия също е част от подпомагането на потребителите. Тя включва занимания в игри на шах и табла, арт терапия, където се изработват редица изделия от хората със сензорни увреждания, готварство и други.
Капацитета на Центъра е от 20 души и към момента е изцяло покрит. Желанието на екипа е да разширява дейността си и в тази посока вече са подготвени проекти. Единият свързан с изграждане на кабинет за зрителна рехабилитация, а вторият с дооборудване на компютърният кабинет , където незрящите се обучават със специализиран софтуер.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини