Хлебарки в полза на човечеството (видео)

Хлебарките - в полза на човечеството. Учени работят по специален проект, благодарение на който насекомите ще могат да откриват оцелели при бедствия.

В бъдеще човекът ще може да ги управлява като играчки с дистанционно,

разказва Нова ТВ.

Учени от цял свят вече имплантират чипове и мини камери на членестоногите. А целта на изследователите е спасяването на хора. Обяснението е, че именно тези насекоми могат да оцелеят в най-брутални условия, като радиация - смъртоносна за човека или други животни.

"Хлебарките имат по-висока степен на устойчивост към радиация от хората и животните. Те се отделят от екзоскелета си през определен период от време и така радиацията почти не им се отразява!", пояснява д-р Джим Фредерикс .

Екип от изследователи е имплантирал в живи хлебарки електроди, които стимулират нервите в антенките на насекомите. Имплантът изпращат слаби електрически сигнали към антените, с които се ориентират.

Това дава

възможност на учените да управляват хлебарките като играчки с дистанционно управление.

Ще могат да бъдат поставени дори мини видеокамери и високоговорители.

Според учените хлебарките са по-добри от който и да е от съществуващите днес миниатюрни роботи. Изследователите ще залепят малки ранички към гърбовете на хлебарките, които са достатъчно големи, за да издържат такъв товар.

Микроконтролер с безжичен предавател може дори да накара насекомите да тичат. Риск от увреждане на насекомите няма да има.

Източник: Vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини