8 болници пред фалит, запорираха сметките им

Сметките на 8 общински болници са запорирани и е необходима спешна намеса от Министерство на финансите или на здравеопазването. Това заяви пред Нова телевизия зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Юлиян Йорданов.

„През декември излезе постановление, че ако болница има задължения от над 100 000 лева към фирми, сметките им се запорират. Потърпевши в момента са лечебните заведения в Димитровград, Никопол, Чирпан, Поморие, но може би в понеделник броят им ще нарасне. Така тези болници са изправени пред фалит. Те няма да могат да се разплатят със служителите си”, допълни той.

МЗ: 88 общински болници дължат 54,3 млн. лв.

„Има неравномерно финансиране в здравеопазването. Затова е добре да се прави преразпределяне на средствата от печелившите здравни заведения и дейности към други болници или медицински сектори, които имат нужда да бъдат дофинансирани”, категоричен бе д-р Йорданов.

Бившият шеф на ВМА ген. Стоян Тонев пък коментира скандалните разкрития за злоупотреби с милиони левове от страна на болницата, заради договор, който е сключил той самия с частно дружество, което се оказва собственост на шефа на клиниката по дерматология.

„Има смесване на факти - държавна клиника с частно звено, което всъщност е взело по наем един кабинет в поликлиниката. 10 млн. е загубата на клиниката по дерматология, но при клиниката за реанимация за този период загубата е 36 млн., Спешното звено пък губи 48 млн. Във всяка болница печелившите звена са не повече от 30%”, категоричен бе Тонев.

Ани Бонева от Център за защита правата в здравеопазването от своя страна упрекна държавата, която ѝ отказала лечение, въпреки онкологичното й заболяване. „Когато ми се е налагало да извикам линейка, и кажа, че имам рак, линейката не идва. Изводът е един - ако аз сама не си плащах, нямаше да съм тук сега”, каза тя.

Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини