Немски карнавал в Eзиковата гимназия прогони злите сили от Кърджали

Днес в ГПЧЕ „Христо Ботев” прогониха злите сили с „Фашинг” карнавал. „Фашинг” е карнавал, характерен за Германия и Австрия. Той се празнува всяка година през месец февруари и поставя началото на Великите пости. След края на празника започват и самите пости, така "Фашингът" се явява олицетворение на охолство и веселие преди началото на смирения християнски празник Великден. Празникът от векове се свързва с пробуждането на природните сили и с надеждите за плодородие и благополучие.

Всяка година по традиция той се отбелязва с много усмивки и маскарад от осмокласниците от немските паралелки в ГПЧЕ „Христо Ботев” Кърджали. Те се веселиха над три часа на "Фашинг" карнавал в Актовата зала на училището. Най- малките в Гимназията се бяха маскирали с красиви и шарени костюми - от принцеси и феи до пирати и супер герои от комикси. Участниците показаха не само творчески идеи в представянето на костюмите, но и певчески и театрални умения и най-вече придобитите нови знания по немски език.

Карнавалът беше организиран от Макси Шик с помощта на учителите по немски език в осми клас. Младата германка е тук от месец септември по програма „Kulterweit” и се включва успешно в училищния живот на Гимназията. Тя съумя да пренесе традициите на „Фашинга” от родния си Хамбург и доказа за пореден път на младите попълнения в редиците на Езиковата, че езикът е не само средство за комуникация, но и път между културите. За това допринесоха и специалните гости на карнавала – родителите на Макси. Те бяха особено впечатлени от специалната подготовка за празника и с удовлетворени, че толкова далеч от Германия, традициите им се пресъздават от българските ученици.

За забавление на участниците бяха подготвени много весели и интересни игри - „Танцувалния стол”, „Йогурт”, „С нож и вилици”, „Брецел”, „Орехи”, „Във въздуха”, „Мумия”, „Вкусотия” и „Балони”. Така с песни, танци и веселие се стигна до кулминацията – избор на „Най - интересен костюм”. Смях, радост, веселие и танци – така бе отбелязан традиционния немски "Фашинг" карнавал в езиковата гимназия. Атмосферата беше неповторима, а спомените - скъпи и незабравими.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини