Родопски извор лекува и от радиация

9000 пациенти годишно намират облекчение за болките си в Баните
Закътаното в Родопите село Баните стана лечебен хит с минералната си вода. В общинския център, на 60 км източно от Смолян и на 120 км южно от Пловдив, от десетиления има държавен балнеосанаториум, но напливът от пациенти през последните години е огромен. "Чупим собствените си рекорди всяка година. Услугите ни стават все по-търсени и сме от водещите балнеокурорти в България", казва шефът на специализираната болница д-р Алекси Каров. Той работи там вече 32 г. и казва, че има пациенти, които идват всяка година, откакто е там.
Водата в Баните е с температура от 42,8 градуса и лекува основно заболявания на опорно-двигателния апарат. Влияе положително на артрози, артрити, заболявания на периферна нервна система, при отравяне със соли на тежки метали, кожни и стомашно-чревни заболявания. Топлата минерална вода съдържа и флуор, който е много важен за децата. Изворът има и мощно противорадиационно действие. Свързва солите на тежките метали заедно със сулфатни аниони и ги прави или практически неразтворими, или се превръщат в по-прости съединения, които се изхвърлят от тялото, обяснява д-р Каров.
88-годишният Ахмед Исмаил от Кърджали е рекордьорът, който от 33 лета насам идвал на почивка поне веднъж, а понякога и два пъти в годината. Така облекчава страданията си от дискова болест и гонартроза (б.р. - артроза на колянната става). Редовните "клиенти" като него са десетки, но напливът на пациенти напоследък е значителен. Преди минавали по 3000-4000 души годишно, а сега - над 6000. Още близо 3000 души отсядат в частните хотели и къщи за гости в селото, за да ползват процедурите в санаториума. Баните разполага с над 700 легла за туристи.
Според д-р Каров причините за наплива от пациенти са повишаването на заболеваемостта сред българите, ефективността на водата, ниските цени и опитният персонал. 96,8% от пациентите имат подобрение след процедурите, подчертава докторът.
Санаториумът има 2 закрити басейна, 52 вани, 2 рехабилитационни отделения, физиотерапевтичен сектор и рехабилитационни кабинети, фитнес, сауна, солариум, тангентори, джакузи и др. Наскоро в отделението бе направен основен ремонт и лечебната база е обновена за около 1 млн. лв. от собствени средства. Изцяло са подменени вентилационната система, алуминиевите прегради, фаянсът и теракотът.
От 11 години болницата работи по програмите на НОИ, приема военноинвалиди и пострадали, както и инвалиди с над 90% увреждания по линия на социалните служби. От НОИ се отпускат по 150 лв. на човек, чрез социалните по 195 лв. на болния и още толкова на придружителя. Санаториумът разполага с 201 легла, като за свободен прием цените са от 29 до 43 лв. на ден. Ако има недоволни, това са чужденци, за които цените на услугите са 3 пъти по-скъпи. Засега облагодетелствани са изселниците в Турция, които се възползват от двойното си гражданство.
В болницата работят трима лекари, 9 медицински сестри, 2-ма кинезитерапевти, 4-ма рехабилитатори, както и външни специалисти - ревматолог, кардиолог и др.

Източник: http://www.trud.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини