Местата в университетите са с 11 000 повече от зрелостниците

От Министерството на образованието съобщават, че завършващите средното си образование младежи са 58 745 за тази година. Приемът на първокурсници в университетите миналата година беше около 70 000. Ако и тази година бройката се запази, първокурсниците ще са с около 11 000 повече от абитуриентите.

"Все още е твърде рано да се каже какъв ще е приемът. Все още се събират заявки от висшите училища и работодателите, в края на април предложението ще бъде внесено в Министерския съвет", казва пред вестник "24 часа" доц. д-р Мария Фъртунова, шеф на дирекцията за висше образование в министерството.

По думите й някои вузове ще свиват местата, а потенциални кандидат-студенти са не само току-що завършилите, също неприети от минали години и такива, които искат да надградят образованието си.

Общият брой на студентите в България е 251 468 - в редовна, задочна и дистанционна форма в държавните и частните вузове.

Всяка година между 10 и 15% от завършилите се насочват към образование в чужбина, съобщават от консултантската фирма "Интеграл". Най-много български студенти се обучават във Великобритания и Германия. Следват Холандия и Франция. Имало интерес и към САЩ. Италия и Испания са по-слабо застъпени поради по-малкото специалности на английски език.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини