Режисьорът на новия филм за Левски изпадна в истерия заради критиките

Жестоки полемики и критики бяха отправени към новия филм за Васил Левски – Апостола на свободата. Интересен факт е, че произведението е дълго почти три часа и половина.
Възмущение сред зрителите, гледали филма, предизвика липсата на репликата „Ако спечеля, печели цял народ. Ако загубя, губя само себе си”. За сметка на това, когато Левски е воден към бесилото, той псува със звучна попържня своите палачи.
Прекият наследник на Дякона – Христина Богданова, използва като определение за филма думичката „мижитурка” и определи псувнята като самоцел. Трябва да се замислим какъв живот водим и какви ценности отстояваме, след като Левски дава живота си за България.
Моят Левски, откакто се помня, съществува в съзнанието ми, е харизматичен човек, който те увлича със себеуважението си, с достойнството си, каза Богданова. На въпрос на Нова телевизия кое категорично я е подразнило, Богданова каза, че е имала проблем не само с образа на Левски, а и с другите образи. Не разбрах какво искат да кажат тези хора, за какво се борят. Наясно съм, че това е художествен филм и има липса на факти от биографията му, добави наследницата на Левски. Тя даде и положителен пример със срещата на Левски с пашата в къщата на Найден Геров, която е исторически факт - как Левски е посмял да си говори с турския велможа и дори да "попсува раята", за да иронизира тънко самия паша.
Последва и скандално включване на режисьора на филма Максим Генчев. Той започна с думите, че "днес трябва да стоим прави, а не да коментираме филми". Не е почтено да се занимаваме с клюки, на кого не е угодено – това за мен е гавра с паметта на Апостола, възмути се Генчев. Кои мнозина определят филма ми за гавра – тези, които вият сега като гарвани или тези, които са потривали ръчички, когато са го бесели? Не ме прекъсвайте – според мен дамата-родственичка трябва да гледа филма повторно, да влезе в тъканта на това произведение, а не в спомените на нейното съзнание. Не мога да покажа как Левски си говори с паши, той е воювал с тях. Моят Левски е герой – такъв го вижда зрителят. Не ви е срам, че правите жълти предавания – в провинцията са зрителите, във Велико Търново 200 души на крака станаха. С 200 кръвно съм, не ви е срам, заяви Генчев. Какви са тия работи, завърши режисьорът.
Всеки има своя Левски в сърцето и в душата си. Говоря за Левски, който ни обединява, а не този, който ни разделя, завърши Богданова.

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини