Двама българи бяха отличени на лондонското арт биенале

Двама български творци бяха отличени на лондонското биенале за съвременно изкуство, което се проведе от 20 до 25 януари в кметството на район Челси.
Силвия Ангелова получи първа награда в категорията цифрово изкуство за творбата си Untitled от цикъла Childwood. Неозаглавено платно на Александър Капричев (1945 - 2008 г) беше специално отличено в категорията живопис. 
Лондонското биенале са организира от 2013 година и представя съвременни автори от цял свят. Тази година организатори са Gagliardi Gallery, а на форума са представени творби на на 130 артисти от 45 страни. И двамата български автори са селектирани за участие от организаторите. Награди се присъждат в пет раздела: живопис, работи върху хартия, скулптура, приложни изкуства и дигитални изкуства.

Стилът на Силвия Ангелова се отличава със своята провокативност, в основата на която е женското тяло, представено чрез различни мотиви, свързани с ежедневните ангажименти на жените. Нейните фотографии изработват модел на вечната женственост, съчетаваща мита за майката, девствеността, родината, природата.

Ангелова живее в Лондон от осем години и има три самостоятелни изложби - две в британската столица и една в Париж, където е завършила фотография и изящни изкуства. 

Александър Капричев (1945 - 2008) е роден във Варна и живее във Великобритания в периода 1999 - 2006 г. Там създава голяма част от творбите си, част от които са представени в няколко посмъртни изложби в България. 

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини