Атлантите живели на Бахамите

В района на бахамския остров Бимини, на дъното на Атлантическия океан, има загадъчно подводно съоръжение от каменни блокове.

Смята се, че те имат ръкотворен произход.

Най-популярната версия гласи, че техни „автори“ са не други, а атлантите.

Следователно именно тук трябва да се търси легендарният потънал континент…

Откриването на възможната Атлантида

Откритието станало случайно – през 1968 г. американецът Р. Браш, летейки над Бахамите с личния си самолет, изведнъж забелязал в района на островите Бимини и Андрос странен обект, който изобщо не напомнял по вид околните скали.

Пилотът веднага си спомнил предсказанието на прочутия ясновидец Едгар Кейси, който още през 1936 година заявил, че именно край остров Бимини през 1968–1969 година ще бъдат открити останки от континента Атлантида, която, ако се вярва на древногръцкия философ Платон, е потънала преди около 12 000 години.

След като тази история се разчула, на Бахамите на ята започнали да се стичат изследователи. Един от тях, доктор Менсън Валънтайн от Естественонаучния музей в Маями, открил в района на Северно Бимини, на дълбочина от 3 до 9 метра, стотици квадратни и правоъгълни каменни плочи.

Освен това там се намирали покрити с огромни плочи пътища и съоръжения, подобни на долмени, представляващи няколко колони, увенчани с плочи… Валънтайн не се съмнявал в изкуствения произход на откритието.

Общата дължина на подводната улица била 500 метра, ширината – 90 метра. Благодарение на прозрачната вода всичко това добре се виждало от повърхността.

По-късно тук пристигнал екип специалисти от Масачузетския университет. Те провели снимки от въздуха и съставили схема на разположението на обектите.

Едни от съоръженията напомняли разрушени здания, други – пирамиди, трети изглеждали като кръгове от камъни… При известно въображение можело да се видят на морското дъно улици, крепостни стени, пристанищен вълнолом…

Фрагменти от каменните блокове били дадени за експертиза, която доказала, че тези камъни са подлагани на специална обработка. Изследователите не изключвали плочите изобщо да не се състоят от каменни породи, а от композит – материал, напомнящ бетон.

Други специалисти на свой ред издигнали версия, че блоковете са направени от смесена порода, в състава на която влизат силикатни шисти и варовик. Любопитно е, че последните не се срещат на Бахамите.

Върху някои камъни ясно се виждали клинозъбни сглобки. Много блокове се оказали гладки, сякаш били полирани със специални инструменти, което също говори в полза на „ръкотворната“ версия.

Първоначално учените смятали, че възрастта на находките е 12 – 14 хил. години, но анализите показали, че те са приблизително два пъти по-стари.

Уви, по-дълбоко изследване на подводните обекти така и не било направено, тъй като на това място се наблюдават силни подводни течения и водовъртежи. Освен това тукашните води гъмжат от бели акули и морени (вид змиорки), които представляват опасност за човека.

След като две от експедициите, опитали се да изследват тези места, изчезнали безследно, подводните археолози започнали да избягват да се спускат на дъното, за да се „докопат“ до основите на блоковете.

Аномални явления в зоната на предполагаемата Атлантида

Не минало и без аномалии. Например двама американски водолази през 1979 година уж видели в тази акватория светещ обект с триъгълна форма. Размахът на „крилете“ на обекта бил около 12 метра. Той се движел във водата, като маневрирал над самото дъно, след това рязко изскочил от морето и се скрил в небесата…

През юни 1998 година френска експедиция наблюдавала как дъното на океана в района на Северно Бимини свети със синя светлина. Тази светлина била във формата на широка права ивица с четири края, която се движела. Това продължило около 40 минути. Източникът на светлината така и останал неизвестен. Същото явление фиксирал и американски космически спътник.

Водолазът Джон Марч разказвал, че през 2000 година видял под водата в района на Бимини тъмна фигура на човек, крачещ по плочите. Непознатият бил аномално висок – ръстът му бил около 3 метра. Той не бил с водолазен костюм или друга защитна дреха. Фигурата крачела в посока към Марч, но той се изплашил от възможната среща и изплувал на повърхността, за да се върне на очакващата го яхта.

През 2003–2004 година се състояла поредната експедиция към Бимини начело с Грег Литъл. Участниците в експедицията открили, че каменните блокове са подредени на слоеве. Литъл стигнал до заключението, че това не е път, а са върховете на постройки, погребани под дънните отлагания.

Апаратурата определила под дъното в района на съоръженията наличието на кухини и метал. На Бахамите липсват естествени залежи от метал. Така че за пореден път се потвърждава версията за древно строителство.

Източник: megavselena.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини