Правят Кръгла маса за шафрана в Кърджалиско, фермерите могат да ползват европари за отглеждането му

Реколта от цвета на шафрана

  Почвите в Кърджалийско са много подходящи за отглеждането на шафрановия минзухар, твърдят специалисти от опитното поле в Пловдив. Там както  и в още четири опитни полета в страната включително и в Кърджали миналата година бяха засети шафранови луковици. Според експерти от Министерството на земеделието шафранът може да дава допълнителни доходи на тютюнопроизводителите в Кърджалийско, той като се отглежда, когато нивите им са освободени от тютюна. Стопаните ,които се захванат с тази култура могат да ползват европейски субсидии по мярка 6.1 за малки стопанства. Отпусканите средства са от 2000 до 8000 евро.

Това станя ясно от работна среща на експертно ниво провела се в Кърджали между шефа на областната служба Йорданка Гочева , шефката на дирекция „Биологично земеделие и растениевъдство” в Министерството на земеделието и храните Евгения Митрева и инициатора на отглеждането на шафрана в България Хасан Тахиров.

  Договорено е в Кърджали да се проведе кръгла маса, когато бъдат готови резултатите от тестовете във всичките пет опитни полета в страната. Ще бъдат поканени не само експерти, но и фермери.Планира се широка разяснителна информационна кампания. Хасан Тахиров от своя страна готви създаването на асоциация на производителите, която трябва да осигури пазара на готовата продукция.

   Договорено е държавата да подкрепи създаването на 1000 дка демонстративни полета. На тях фермерите ще се обучават.

   С реализирането на идеята се е ангажирала и народната представителка от Кърджалийския избирателен район Цвета Караянчева.

Георги Кулов

    

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини