Арабист от Сорбоната ще прави експерти за имамите

Пловдивският апелативен съд реши професорът арабист Йордан Пеев, който преподава в Сорбоната, да прави експертизата по делото за радикален ислям.
По думите на говорителя на съда Мариана Кирезиева, решението е взето на закрито заседание по исканията на защитата на 13-те имами, осъдени от Пазарджишкия окръжен съд за радикален ислям, предаде БТА.

Повдигнатите обвинения срещу тях са за налагането на антидемократична идеология и отричането на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма. Другите обвинения са за ръководенето и членуването в радикалната организация, която налага ново тълкуване на исляма.

В момента Ахмед Муса Ахмед, Саид Мутлу, Абдуллах Салих, Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдуррахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа обжалват присъдите си, а прокуратурата иска по-тежки наказания за тях.

На предишното съдебно заседание през януари защитниците на осъдените поискаха Пловдивският апелативен съд да разреши нови експертизи по делото, включително чрез съдебна поръчка да бъдат призовани за разпит принцове и шейхове от Саудитска Арабия.

Адвокатите смятат, че досегашните, в чиято основа са осъдителните присъди, са направени от недостатъчно компетентно в областта на исляма вещо лице. Затова магистратите постановиха проф. Йордан Пеев от Катедрата по арабистика и семитология във Факултета по класически и нови филологии на СУ "Св. Климент Охридски", който преподава и в Сорбоната, Франция, да изготви експертизата.

След като се запознае със иззетите като веществени доказателства книги, статии и материали по делото, той трябва да даде заключение какъв вид литература като тематика представляват те, могат ли изложенията в тях да се свържат с определена религия, философия и идеология, какво е посланието в текстовете, какъв е характерът на предписанието в текстовете за вярващите мюсюлмани в България.

Проф. Пеев трябва също така да направи превод на оспорените от защитата текстове.

Делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 7 и 8 април от 9 часа.

В края на март м. г. Окръжният съд в Пазарджик осъди имама от пазарджишката джамия "Абу Бекир" Ахмед Муса Ахмед на 1 г. затвор и 5000 лв. глоба за проповядването на омраза и на антидемократична идеология. Той обаче има друга условна присъда от 3 години, която заради новото наказание става ефективна. Имамът от Сърница Саид Мутлу получи една година условно и 3000 лв. глоба, а районният мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих - условна присъда от 10 месеца и също глоба от 3000 лв. Останалите 10 имами са наказани само с глоби от 2000 до 3000 лева.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини