30 дни арест за заподозрените в държавен преврат в Македония

Основният съд в Скопие определи мярка задържане под стража от 30 дни за трима души, които са разследвани за участие в сваляне на правителството.
Бившият директор на Службата за сигурност и контраразузнаване Зоран Верушевски и неговата съпруга са вече в ареста.

Третият е държавният служител от град Струмица Бранко Палифров. Лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/ Зоран Заев остава без паспорт и ще трябва да се разписва в полицейско управление един път в седмицата, предаде БГНЕС.

Вчера от вътрешното министерство в Скопие съобщиха, че в страната е извършена акция "Пуч" за задържането на лица, които са участвали в нарушаването на Конституцията, шпионаж в полза на чужда държава и насилствено сваляне на правителството.

На извънредна пресконференция премиерът Никола Груевски каза, че Зоран Заев лично му е признал, че сътрудничи с чужда разузнавателна служба.

Късно снощи стана ясно, че министрите на вътрешните и на външните работи Гордана Янкуловска и Никола Попоски са информирали за случващото се посланиците на ЕС и на други държави в Скопие.

Говорителката на Върховния представител по външна политика на ЕС Мая Коциянчич съобщи, че в Брюксел са получени информации от македонското външно министерство за операцията "Пуч", които бяха определени "като сериозни". В същото време тя призова за "прозрачно и независимо разследване на случая".

Късно снощи в центъра на Скопие на "спонтанен протест срещу предателите" се събраха около 3000 души. Те се отправиха към централата на СДСМ, но бяха спрени от полицията. Протестът мина без инциденти.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини