Мирните преговори в Минск завършиха без споразумение

Преговорите между Киев и проруските сепаратисти, състояли се в Минск, приключиха без каквото и да било споразумение, заяви пратеникът на правителството.
Бившият украински президент Леонид Кучма, представляващ правителството в Киев, обвини бунтовниците, че са саботирали разговорите, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Консултациите в Минск са провал", каза Кучма пред агенция Интерфакс-Украйна, обяснявайки, че ръководителите на сепаратистките републики са отказали да обсъждат мерки за незабавно спиране на огъня и изтегляне на тежките оръжия.

"Украинската страна не приема ултиматуми", добави той.

Преговорите на Контактната група, включваща Кучма, представители на Москва, ОССЕ и бунтовниците, продължиха близо четири часа.

Вчера проруските сепаратисти заплашиха да разширят офанзивата си в Източна Украйна, ако преговорите са безуспешни.

Киев и сепаратистите не се разбраха за линията на разграничаване

Украйна се обявява срещу сегашната линия на разграничаване и настоява за линията от 19 септември, заяви Денис Пушилин, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

Той е представител на Донецката народна република (ДНР) на състоялите днес се в Минск преговори в рамките на Контактната група между Киев и бунтовните републики.

"Сега обаче тази линия се е променила. И нямаме право да доближаваме тази линия до населените места", обясни той след преговорите.

От тази линия зависи на каква дълбочина ще бъдат изтеглени тежките въоръжения.

ДНР се опасява, че линията от 19 септември ще позволи на Киев да обстрелва в бъдеще населените места.

По-рано бе съобщено, че преговорите са приключили без договореност между враждуващите страни за спирането на огъня.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини