Оградата с Турция ще е като Берлинската стена

Новата 82-километрова ограда по границата с Турция ще е четири пъти по-скъпа спрямо досега изградената. Тя обаче по нищо няма да прилича на временно съоръжение и няма да може да се преодолява толкова лесно, колкото сегашната ограда, съобщава в. Сега.

Оградата ще е по-висока, по-широка и по-добре вкопана в земята. Цената й ще е около 90 млн., като ще се строи без търг. Тя ще е между пунктовете Капитан Андреево и Лесово. Съоръжението ще се опита да коригира установените пропуски и слабости на сегашната ограда.

Оказва се, че тя може да бъде преодоляна само за минути. Незаконно преминаващите границата хора са я покривали с килимчета, за да прескачат бодливата тел. Други са я режели с ножици, а трети са прокопавали дупка под оградата, тъй като тя не е вкопана.

В средствата е предвидено и купуването на камери с функция за нощно виждане. Използваните на сегашната ограда камери са подходящи само при хубаво време. Затова се налага поставянето на постове на граничари, които да наблюдават съоръжението. Това няма да е необходимо при новата ограда.

Успоредно на нея ще бъде построена и полоса, която да улесни бързото придвижване на патрулите в случай не необходимост. В сумата е включена и охраната по време на строежа.

Ситуацията е усложнена и от дипломатически пречки. Според "Сега" неофициално в МВР се е обсъждал и вариант за двойна ограда с циментирана полоса между двете огради. Това не позволява прокопаване под съоръженията и дава достатъчно време на патрулите да достигнат бежанците. Такъв тип ограда има между Гърция и Турция, но Турция я приема за постоянно съоръжение, което ще влоши отношенията й с България. Затова се строи временна преграда.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ст
    Странджата
    9 -3
    17:07, 31 яну 2015
    Извикайте бившите командири на застави от набор 53,54 и 55,дайте им карт бланш и да видим дали ще мине накоя гад.Допуснахме да ни управляват безродници и евреи.Разрушиха направените с толкова пот и кръв застави.Дали някой от тези дебелосерковци бил войник,дали е държал пушка и дали е помагал на свой другар.Писна ми от вас!.Толкова момчета дадоха живота си на тази граница.Доста, братя! Да се вдигнем и изметем тази мръсна клика. Да възродим Родината,братя!.
Последни новини