Хората на Костов: Етническа партия командва държавата

Българското общество редовно е политически рекетирано със заплахи срещу социалния мир, а мюсюлманската партия си е извоювала статут на неприкосновеност.

Това се казва в анализ на изследователското звено "Лаборатория управление на рискове" към Нов български университет, чийто ръководител е бившият премиер Иван Костов.

"Така нареченият „български етнически модел” се различава от европейската мултикултурност с това, че мюсюлманското малцинство е капсулирано в паралелна общност, организирана от собствена партия. В нея срещу облаги влизат и представители на мнозинството, докато междувременно тече агресивно ислямизиране на други етнически групи", пише още в анализа.

Според експертите българският етнически модел е родствен на комунистическите практики политически и интелектуален елит да се формира чрез привилегии, корупция и атеизъм.

Подобно на случая в други европейски държави, и у нас мнозинството е враждебно към опитите за пълноценно включване на етно-религиозните общности, като откупува социалния мир чрез незаработени пенсии, незаслужени помощи, здравеопазване за неосигурени и т.н., се допълва в анализа.

Според оценките в него фундаменталното различие обаче е, че българското общество политически се изнудва и рекетира редовно със заплахи срещу социалния мир.

"По този начин мюсюлманската партия си е извоювала статут на неприкосновеност: може да манифестира връзки с мафията; може да атакува съдебната власт, заради присъди над имами, които проповядват радикален ислям; „обръчът“ й от фирми може да получава обществени поръчки и европейско финансиране в нарушение на европейските правила; дори може да си позволи безнаказано да организира нападение и фалит на четвъртата по големина банка в страната и да участва в разграбването на нейните активи”, пишат още Костов и колегите му.

От лабораторията допълват, че МВР, МО и МВнР и специалните служби са политически блокирани и не противодействат, а има „основателни съмнения”, че действията на прокуратурата, Върховният административен съд и ДАНС се управляват от посочената партия.

Те очакват засилване на екстремизма, особено в най-уязвимите страни от ЕС.
И изтъкват, че социалната и стопанска деградация на крайграничните райони и навлизането на нелегални имигранти могат да превърнат България в предмостие и „мека цел” за тероризма.

В същото време, войните с тероризма ще доведат до нови напрежения между малцинства и мнозинства, „ще създават своите мъченици и герои, а те ще мотивират все повече лица с крайни възгледи за участие в тероризъм и нови провокации”.

Решения

Бившият лидер на ДСБ и останалите анализатори излизат и с конкретни идеи за промяна на управлението на риска от тероризъм. Те са категорични, че войната срещу тероризма трябва да бъде спечелена посредством елиминиране на радикалния ислям като политическа идеология.

„Елиминирането следва да започне като най-авторитетните в света религиозни водачи на мюсюлманите направят мирен прочит на Корана, за да не могат повече неговите сури да се интерпретират срещу светската държава и да обслужват идеята за Халифат”, се допълва в анализа.

Според експертите трябва да се отхвърлят всички опити от страна на малцинствата да настояват за промяна на чуждите им традиции, свободи и култура на мнозинствата. Демокрацията е власт на мнозинствата, които уважават малцинствата, но не дотам, че да променят себе си, пишат още от Лабораторията.

"Необходимо да се изостави представата за интеграция на малцинствата като консумиране на права за безплатно образование и здравеопазване, за социална и пенсионна издръжка и евтини общински жилища, като вместо това трябва да се работи с цел приносът на всеки представител на малцинствата да има сравним принос със средния на останалите граждани", обобщават анализаторите.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини