Консултациите за пенсионна реформа започват

Не пипайте осигурителната система с груби ръце, призова БСК.

Първи рунд на дебатите за пенсионната реформа започва днес. Размерът на вноската за пенсия се очаква да бъде най-спорната тема в преговорите. Синдикати и работодатели са на противоположни позиции за това трябва ли да се увеличава осигуровката, а партиите все още не дават категорични становища. Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин вече обяви, че осигуровката за старини също трябва да расте наред с възрастта и стажа за пенсиониране и допусна стъпката да бъде с 0,5 % годишно.

Синдикатите са твърдо за увеличаване на осигурителната вноска. "Свалянето й през последните 15 години от над 30 % до 17,8 % доведе до декапитализация на системата, чиито плодове берем сега", коментира вчера президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според него в предстоящите преговори за промени в пенсионната система трябва да се прецени от кога и до колко да се увеличава вноската за пенсия, така че тя да е поносима за икономиката и работната сила. "Не пипайте пенсионната система с групи ръце", призова вчера партиите шефът на Българската стопанска камара Божидар Данев. Работодателските организации са категорично против вдигането на данъци и осигуровки. Те припомнят, че това е и предизборен ангажимент на най-голямата управляваща политическа сила ГЕРБ. Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България също се обяви срещу вдигането на осигуровки с аргумента, че това ще се отрази негативно на инвестиционната активност на бизнеса и ще доведе до закриване на работни места. По време на разговорите за промени в пенсионната система работодателските организации ще повдигнат въпроса най-после да се пристъпи към промяна в разпределението на осигурителните вноски между бизнеса и работниците в съотношение 50:50. Това трябваше да се случи преди години, но стои замразено в съотношение 60 % за сметка на работодателя и 40 % като лична вноска на работниците. Друго искане на бизнеса е да се върне старото положение при изплащането на обезщетението за болест като работодателят плаща само първия ден от болничния на работника. От 2010 година като временна антикризисна мярка бе въведено работодателят да плаща първите три дни от болничния, а след това обезщетението да се поема от НОИ. Тази мярка обаче остана като постоянна. "Не е изпълнено и планираното обещание таванът на пенсиите да отпадне", посочи председателят на БСК Божидар Данев. "Вместо това, от бюджетната прогноза на финансовото министерство виждаме, че таванът на пенсиите ще се запази и през следващите три години", посочи той. "Пет правителства ни лъжат за тези поправки, но нито една не се е случила", каза още Данев.

По изчисления на НОИ осигурителната вноска за пенсия трябва да бъде увеличена от сегашните 17,8 % още 7 процентни пункта, така че да се балансира фонд "Пенсии" и той да се пълни само с осигуровки. В момента 53 % от разходите за пенсии се покриват от данъци.
Копирано от standartnews.com

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини