НАСА иска да направи колония в атмосферата на Венера (видео)

Американската космическа агенция NASA обяви новите си амбициозни планове. Агенцията иска да създаде постоянна колония за хора в атмосферата на Венера, съобщава онлайн изданието CNET.

NASA споделя, че условията на повърхността на Венера са крайно неподходящи за живот. Причината за това е атмосферното налягане, което е до 92 пъти по-голямо отколкото на Земята. Освен това средната температура на планетата е 462 градуса по Целзий и има сериозна вулканична активност.

Съставът на самата атмосфера също не е гостоприемен. В него има голямо съдържание на въглероден диоксид, малко азот и облачно покритие от сярна киселина.

Но над въпросното облачно покритие ситуацията е друга. На височина от около 50 км. над повърхността на Венера условията са сходни със земните, като дори гравитацията е съвсем малко по-слаба от по-ниските нива. Температурата е 75 градуса по Целзий, но в замяна колонията ще е под атмосферната защита от Слънчевата радиация. Всъщност нивото на защита ще е сходно с това да се живее в Канада, коментират от НАСА.

Учените вече имат и разработена концепция. Тя се казва High Altitude Venus Operational Concept (HAVOC). Това е комбинация от ракета и дирижабъл, който ще може да "виси" над облаците в продължение на 30 дни. През това време учените ще могат да изучават Венера отблизо. Постепенно ще може да се създаде постоянно присъствие на хора на Венера, които да живеят в своеобразен летящ град.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини