Борисов: Ако не беше подкрепата на ДПС, вече нямаше да има правителство

Не им отива да ни пришиват към ДПС, защото благодарение на ДПС минаха два закона, които ако не бяха минали - за плоския данък и за предварителните отчуждения, щях да си подам оставката веднага, просто нямаше да има правителство вече, защото това бяха двете ни основни цели - да запазим ниски данъци и да строим. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в парламента за приетата днес поправка за пенсионните осигуровки с гласовете на ГЕРБ и ДПС.

"Това, че днес ДПС са подкрепили едно решение на ГЕРБ, не значи нито коалиция, нито кафета, нито каквото и да било. Аз бих могъл да кажа обратното - коалиция между БСП и Реформаторите, честно ли е - не. Надявам се вече да не го правят", заяви още той.

Борисов, който пристигна късно вечерта за кратко в парламента, коментира, че ако Реформаторите го убедят, е склонен да възложи на ГЕРБ промяна на решението. "Ако те могат да ме убедят, че това решение е рисково, авантюристично, ще го вкараме отново и ще го прегласуваме, само че трябва да ме убедят", заяви той.

"Защо лъжат хората, че това е национализация? Каква национализация е това да ти дам право на избор? В момента или работодателят, или човекът служебно го пращат в някой частен пенсионен фонд", възмути се Борисов. Добави, че ще бъде направена сериозна проверка в Комисията за финансов надзор как се стопанисват парите в частните пенсионни фондове.

За новозапочващите работи, които ще имат една година да решат дали осигуровките им да отиват в НОИ или в пенсионен фонд Борисов коментира: "Моите впечатления са, че 18-годишните са доста умни хора, ама много умни хора. И ако някой мисли, че те са тъпаци и една година няма да си проверят къде да си сложат парите, много грешат". "По времето на социализма казваха "вие сте умни и интелигентни хора и не можете да решавате сами, ние ще ви кажем кое е правилно", аз не искам ние да казваме на хората в коя банка, в кой фонд, в кой магазин да пазаруват. Те могат да мислят, да решават и да си носят рисковете и последиците сами, ако Реформаторите ме убедят, че има нещо нередно, поемам ангажимент - ще събера групата на ГЕРБ, ще го внесем, ще го прегласуваме", каза още премиерът.

Според него ако има риск пред управляващата коалиция, има риск пред държавата. Аз преглъщам всичко, седмици наред много неща не ми харесват обаче стискам зъби, защото основната и важна цел е да влязат пари от държавата и те влизат, обясни Борисов. По думите му има много неща, които не харесва, но това е коалиция, всеки си има своите избиратели, своята програма и своите цели.

Борисов съобщи, че не е говорил лично с лидерите на Реформаторския блок, освен някои есемеси, които е получил. Те си знаят какво са ми написали, аз нямам навика да съобщавам за такава лична кореспонденция, каза той. И добави, че вицепремиерът Меглена Кунева и съпредседателят на групата на РБ Радан Кънев са били два дни с него в Берлин.

"Ако са имали нещо да ми кажат лично, можеше да ми го кажат тогава. Цитирах ги само, защото считам, че към момента имаме прекрасна комуникация на доверие, приятелство и уважение между мен и основните играчи в Реформаторския блок. Надявам се това да продължи занапред", пожела си Борисов.
Всяка приказка повече е грешка и ги съветвам да не го правят, каза още той.

По думите му предложението за прехвърлянето на пенсионните осигуровки дошло едновременно и от финансовия министър, и от синдикатите.

В типичния си стил премиерът отчете, че това, което се искало от него за тези 15-20 дни, го е направил - "върнах репутацията на държавата, милиарди влязоха в България, отворихме оперативните програми, поставихме жизненоважните енергийни проекти на масата на всички началници в Брюксел и в Европа, дадохме коледни надбавки на пенсионерите - 50 млн. лева и тази вечер над 3 млрд. лв. вече изплатихме в КТБ. Аз моята работа я свърших".

За министрите си Борисов коментира: "Чудесни са ми, всичките, и от Реформаторския блок. Приехме съдебна стратегия завчера на Министерски съвет, здравна стратегия".

По повод намека на вицепремиера Ивайло Калфин за оставка, заради неразбориите при гласуването на бюджета на НОИ и максималния осигурителен праг, Борисов заяви: "Всеки ден като се ядосвам и аз обмислям да се оттегля. Не ви ли се случва като отидете на работа и се ядосате да си кажете "Ще се махна" и аз всеки ден така".

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Се
    СЕЛЯНЖЕР
    10 -4
    09:58, 20 дек 2014
    Голям зян щеше да настане,ако на рязаните не им беше дал някоя далавера,защото те не вършат безплатни услуги...глупак си ти бойо и за това дълго няма да си премиер...
  • 2
    Пи
    пиер безухов
    6 -3
    11:16, 20 дек 2014
    Ами махни се какво чакаш Ама дручко си е премиер нали --въртолет самолет мерцедеси чужбина чалъми мачле в работно време и хиляди други екстри които ги няма в ипон или в пожарната команда
  • 3
    Ре
    реостат
    1 -5
    12:31, 20 дек 2014
    Тъпа мутра не те искам това което и... Виж коментара
  • 4
    Le
    lev tolostoi
    1 -1
    19:48, 24 дек 2014
    Balgarinat lesno zabravq da si prepomnim koi sa firmite koito stroqt zlatnite magistrali na nashata mila rodina ,tyrski sa, koi stroi tec,1, turska firma, ami kaskadite pak turska firma, da izbroqvam li faktite , ami pomnite li momchetata koito zaginaxa na edin ot obektite svarzan s mostovete po zlatnata magistrala kolko bqxa aa 3,4,5 barzo zabravqsh balgarino estestveno che shte gi potkrepat stava vapros za pari i to mnoogo pari kakto kazva bati vi boiko ,miliardi, za malkite gratcheta i sela ot tezi miliardi i stotinka nqma da vlezne tam nqma li patishta samo da napomna che veche edin kilometar magistrala struva na darjavata ,1,milion leva koi gi ischeslqva vie kajete tezi koito glasuvat s prascheto na dolo.
Последни новини