Министерството на земеделието дава рамо на проекта за шафрана

Министерството на земеделието дава рамо на проекта за отглеждане на шафран в България, лансиран от кърджалиецът Хасан Тахиров. След разговор на народния представител Цвета Караянчева със зам.-министър Цветан Димитров експерти от министерството поддържат непрестанна връзка с нашенеца. Очаква се след Нова година хора на министъра да поситят Кърджали и на място да проучат възможностите за производство на шафран.Предвидени са експерти по почвознание и растениевъдство да дадат тласък на проекта. Идеята за отглеждане на шафрана , вече не е чужда и на президенството. Секретарят на държавния глава Росен Плевнелиев -Елица Николова сподели в интервю, че идеята се проучва от институцията.
Проектът е дългосрочен. Той не е по силите на една институция или партия. Трябва да стартираме веднага и до март трябва да сме наясно дали ще отглеждаме в страната шафран или не. Тогава полетата трябва да бъдат изорани. Нужни са 1000 дка демонстративни полета, за да може добитото количество шафран да заинтересува световните козметични гиганти, споделя за Кърджали бг вести Хасан Тахиров. Той изрази удовлетворение,че на този етап среща разбиране у всички политически сили.
Преди време той получи съдействие от бившия зам.-областен управител на Кърджали от квотата на БСП Назми Мюмюн и от областния лидер на ДПС и кмет на Джебел Бахри Юмер.
Преди дни Тахиров гостува на семинар на местната инициативна група в Ардино, където представи възможностите за отглеждане на шафран. Интересът бил голям. Хората посочили, че е важна всяка алтернатива на тютюна. Експерти от земеделското министерство определили проекта като иновативен и с голяма перспектива. Те похвалили Хасан Тахиров за това, че продължава въпреки възрастта си да е активен и с новаторски идеи.
Тези дни Тахиров ще представи възможностите за отглреждане на шафран и в община Борино,Смоленско.
От Министерството на земеделието са заявили, че ще осигурят средства за семинари в цялата страна за да се ангажират повече земеделски производители с отглеждането на тази култура.
Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини