До Бурса и назад

Исмаил Селимоглу ни показва старата част на Бурса

За да стигнете от Кърджали до Бурса са необходими 8 часа. Още толкова трае връщането. Сборът им е 16,колкото е и кода на автомобилните табели на Бурса.Тези 16 часа са мъчителни най-вече за нашите изселници. Всяка година те ги пропътуват за да се върнат в родната България и посетят гробовете на дедите си. И докато корените им са тук бъдещето им е в Бурса. Там те са гръбнака на икономическия просперитет.Над 50 процента от жителите на града са изселници от Балканите. Наричат го столицата на изселниците. Повечето са от България.

За българин който пътува до Бурса и обратно впечатленията се трупат с минути, не с часове.Бурса и показателен пример за сентенцията „Няма бъдеще без минало”. Градът е първата столица на Османската империя. Завладян е в първата половина на ХІV в. от основателя на империята Осман. От тук започват походите към Европа.От тук първите султани стъпват на Балканите и завладяват големи територии от Византия, България, Сърбия.

Жителите на Бурса пазят ревниво историята на града. Той изобилства от музеи и културни средища. Миналото е съхранено до най-малките детайли. Държавността не е прекъсвала и това прави спомените за миналото живи.

Има няколко паметника на историческото наследство, които всеки чужденец посетил Бурса е поканен да разгледа. Научаваме много,защото наш гид е самия заместник кмет по културата на бурсенската община Осман гаази Исмаил Селимоглу. Първият културен паметник, който посещаваме ,това са гробовете на основателят на империята Осман гаази и на неговият син Орхан. От това свято за всеки турчин място се открива великолепна гледка върху града.

Посещаваме и комплексът на султан Мурад ІІ, воювал с българския цар Иван Шишман. Той има гробница,медресе, джамия, имарет, болница, хамам. Самия Мурад ІІ не искал покрито тюрбе. Искал гроб над който да грее слънце и дъждът свободно да вали. В стената на тюрбето има дупка в голям ъглов камък.Традицията повелява в нея винаги да има пари. Богатите оставят, бедните вземат, но там при нужда винаги можеш да намериш помощ.

В близост до комплекса на Мурад ІІ е гробът на Мустафа ,един от популярните герои в сериала „Великолепния век”.Тук всичко е автентично,недокоснато от ръката на времето.

Баязид Светкавицата е другият султан тачен тук.Той е изградил голямата Улу джамия. През 1396 г. Когато воювал той си дал клетва,че победи ли ще изгради двадесет джамии. Посъветвали го да направи една ,но голяма. Така Улу джамия е с двадесет кубета. Събира 5000 души.Всяка сутрин тук по традиции се раздава топла храна на бедните. Богати бурсенци даряват пари, с които се купува хляб за нуждаещите се.

Бурса е град възникнал в дълбока древност на Пътя на коприната. Той е първият в Османската империя,където започва да се развива бубарство и производство на коприна.Снабдявал се целия османски двор.Традицията продължава и днес.

Бурса е известна и с многото си топли минерални извори.Градът изобилства от хамами.В старата част община Осман гаази ги реставрира. Някои от тях са превърнати в културни центрове. Заварваме в Чифте хамам изложба от фотоси посветена на планината Улу даг, издигаща се над Бурса и превърнала го в най-посещавания зимен курорт в Турция.. Директорът Мурад е с корени от Златоград. Разбираме се на български. Майка му го е научила на родопски диалект,още като дете.Разказва,как минал по обратния път към България за да издири приятелка на майка си. Свързал ги по телефона.Двете жени не могли да сдържат сълзите си след десетилетия раздяла.

Мурад ни черпи османски чай. Той е съставен от десет билки.Домакините не ги крият. Смятат обаче ,че османският чай ,който се прави в Бурса е неповторим.

На специална работна вечеря с журналисти от Кърджали кметът на Осман гаази Мустафа Дюндар споделя,че той отговаря за старата част на града.Тя попада в границите на община Осман гаази.Основната ни цел е да съградим отново старата част на града.Готови сме с проект,който чака подпис от министъра на културата.Ще бъде обновен район от 42 дка.Само за отчуждаване са предвидени 72 млн.лири.

В момента се подготвя създаването на музей”1326-превземането на Бурса”.Той ще наподобява панорамата при Плевен.Правят се консултации с историк столетник.Екип от фотографи и оператори правил филм за превземането на Константинопол подготвя фотосите за новия музей.Музеят ще бъде т.нар.зелена сграда.

Последната идея на община Осман гаази е да направи музей на изселниците.

Кметът Мустафа Дюндар сподели,че тъй като кодът на колите в Бурса е 16,той готви 16 проекта през настоящия си мандат.

Най големият е премахването на незаконните постройки в старата част на Бурса и заменянето им с нови кооперации и зелени площи.Средства отпуска екологичното министерство.Общината предупреждава собствениците на незаконни строежи,гради кооперациите и ги настанява там.Веднага се събарят старите сгради.Така ще обновим централната част на Бурса. Новото ще бъде в хармония със старото,категоричен е Мустафа Дюндар.

Непосредствено преди да пристигнем той е завършил три проекта проекта.Единият е пазар на площ от 4 дка с гаражи на три нива.Вторият е училище.Третият е многофункционална спортна зала ,предназначена за подрастващите жители на Бурса.

Не може да посетите Бурса без да се насладите на уникалния танц семаа,изпълняван от въртящите се дервиши. Това става в културния център Карабаш вели.Обучени са 140 дервиши,които изнасят представления през 363 дни в годината.Комплексът винаги е претъпкан.Общината мисли за изграждането на нов в съседство.Предстои отчуждаването на сгради и построяването му. Семаа е състоянието на човек достигнал до щастието,споделя божият служител Мурат Йозбаг. Според него чрез мечтите си стигаме до реалността. Бурса е градът, където нашенци са осъществили мечтите си,твърдят домакините ни от Осман гаази.

Георги Кулов

Гробът на Осман Гаази
Бурсенки в традиционни носии

Традиционна кухня
Брифингът с Мустафа Дюндар

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ум
    умен съм нали
    2 -2
    16:34, 17 дек 2014
    По добре у Европа,отколкото в ориента.от пущиняка,дале4е
  • 2
    Ед
    една Българка
    0 0
    20:35, 17 дек 2014
    Без госпожа Невин , посещението няма да се състои!

Още новини

Последни новини