Мостът на комшулука

Откриването на моста

Кметът на община Осман гаази Мустафа Дюндар и градоначалника на Кърджали Хасан Азис  откриха мост в Бурса. На тържеството присъстваха журналисти от Кърджали и много изселници. Нашенци наобиколиха Хасан Азис след церемонията, за да научат нещо повече за родния си край. Едни споделят, как са вземали пръст от родните си места за да ги принесат в Бурса, други как още плачат на националния химн,трети,как до ден днешен сънуват Арда.

 Кметовете Хасан Азис и Мустафа Дюндар са единодушни, че връзките между ръководените от тях общини са бного близки, градят ги живи хора и реални  човешки съдби.Те са мост. Мост на комшулука.

Ще припомним,че община Кърджали и община Осман Гаази са побратимени. Бурсенската община всяка година дава ашуре в Кърджали.Приготвя се и ифтар за 600 души. Магьосникът на гозбите се нарича Хикмет Джиханлъ, глравен готвач на община Осман Гаази. Той е близък приятел с Хасан Азис.Известен е с това, че като дойде в България освен да готви прави и дарения.

   Когато има мир и разбирателство , взаимните гостувания стават смислени.Има ли диалог,развиват се икономическите отношения, хората живеят по-добре,споделя на вечеря с журналистите Мустафа Дюндар. Според него преобладаващата част от населението на Бурса е от изселници от Балканите. Неговата съпруга е от село Папрат,Джебелско.

  Групата журналисти от Кърджали бе на визита в Бурса по покана на Мустафа Дюндар. Първата ни среща обаче е в централата на изселническата организация Балгьоч.Тя се ръководи  от професора хирург  Юксел Йозкан, родом от Кърджалийско.Почти всички негови заместници са изселници от България.

  Йозкан споделя, че връзката с България е много силна. При бедствията в Бисер и Аспарухово, първо Балгьоч и община Бурса се отзовават с помощи. Работим за общия мир и приятелство. Посредничим за развитието на бизнеса между България и Турция. Нашата организация има 100 000 члена,пояснява лидерът на Балгьоч.Той споделя,че нашите изселници следят отблизо ставащото в родината.Те са обезпокоени от надигащата се вълна на национализъм,инспирирана от няколко политически сили.Изявленията на лидерите на тези партии вредят на етническия и социален мир, споделя Йозкан.

Това не са предизборни изявления.Обикновено в България свързват Балгьоч с местия  и парламентарен вот. В същност това е организация ,която осъществява икономически икултурни проекти, подчерта кметът Хасан Азис.

Същият ден програмата ни привършва със среща с изселници от махала Милиет.Те са от района на Бенковски, но се интересуват и от това какво става в Кърджали.Кметът им разказва за проблемите и успехите.За възможностите за усвояване на еврофондове,за поминъка,за инвестициите от Турция.

 Залата на клуба на местната структура на „Балгьоч” се пълни непрестанно. Хора остават отвън. Върви мач на „Галатасарай”,но никой не иска да го гледа.Всички искат да чуят думите на гостите от родината.

 Али Шен е от Бенковски.Страдал е много при т.нар.Възродителен процес. Измъчван, изпъден.Един от първите напуснали страната. Въпреки това го боли за България.Негов брат останал в Кърджалийско едва свързва двата края.Препитава се от гурбетчийство. Али е уредил живота си. Има къща и кола. Децата му са устроени.

Ракип Четин споделя:Изгониха ни. Благодаря на България че ни научи на труд, труд и пак труд. С това у с помощта на покойния президент Тургут Йозал успяхме. Не можем да се откъснем от България. И да искате и да не ни искате пак ще дойдем, категоричен е Ракип Четин.

  Домакините ни показват и една от утвърдените фирми на изселник от България-фабриките на Али Дормаз. Той вече е покойник, но фабриките му печелят пазари. Изнасят в над 60 страни по света. Владеят 75% от българския пазар. Произвеждат от металорержещи машини до трамвайни мотриси. Али Дормаз е бил сръчен стругар. Започва преди половин век с трима работници за да изгради фирма с 1450 души персонал.

  Нашенци са богобоязливи хора. Прекланят се пред всевишния и не жалят пари за храмове. Един от тях е Джамията Хаджи Ибрахим Бостанджи. Изградена е от изселник от Крумовградско.

  Групата ни се чувства в свои води сред изселниците. Не само защото няма езикова бариера, а и защото сме приети като свои,като братя. Всъщност Турция остана единствената страна, където на нас българите гледат с добро чувство.И се обръщат с топлото комшу.

Георги Кулов

Красивото лице на Бурса
Хасан Азис с лидера на Балгьоч
В централата на Балгьоч
С майстора на ашуре
С легендарната деветка на "Арда"Мюмюн Кашмеров
Във фирма Дормазлар
Нашенци градят големи храмове в Бурса
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини