Калфин: Вдигаме пенсионната възраст и без синдикатите

Ивайло Калфин предупреди, че в парламента ще се намери мнозинство за увеличаването на пенсионната възраст, дори и без одобрението на синдикатите.
Има вероятност да не се стигне до съгласие между правителството и социалните партньори, които имат последна среща в неделя, преди крайния срок за законовите промени в общественото осигуряване, съобщи още вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, цитиран от БНР.

Той обаче защити идеята си за увеличаване на пенсионната възраст с 2 месеца от догодина.

Според него това е поносим вариант и няма да затрудни нито един човек, който излиза в пенсия.

Калфин коментира, че на мястото на синдикатите не би смятал, че ще има подкрепа замразяването на възрастта в парламента.

"По-скоро моето усещане е обратното. Аз не намирам нито един аргумент на това ние да продължаваме да се запъваме, да не търсим трайно решение и декември месец хората да не знаят на колко години ще се пенсионират следващата година", изтъкна Калфин. Той добави, че това е недопустимо и няма как да се съгласи с тях.

АБВ подкрепя наказателното преследване на хората, които укриват пенсионни осигуровки, каза още Калфин.

Той заяви, че ще иска да се направи разлика между неплащането и укриването на осигуровки.

По думите на Калфин в интерес на всички е да не се отлагат за пореден път всички промени, защото целта на реформата е хората да получават по-добри пенсии.

По думите на министъра се търси решение за плащането на пенсиите на категорийните работници и днес е имало разговори с частните пенсионни фондове. "Проблемът е, че в някои от тях не са правени редовни вноски и някой трябва да поеме риск, същият проблем стои и за Държавното обществено осигуряване и затова настоявам да се подобрява събираемостта на тези средства", каза Калфин.

Вицепремиерът присъства на церемония по връчването на 32 микробуса на общини, които ще превозват хора с увреждания.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини