Фондовата борса прекрати членството на КТБ

Българска фондова борса-София АД прекрати членството на Корпоративна търговска банка АД (КТБ). Решението на Съвета на директорите на борсовия оператор е взето на 10 декември и влиза в сила от днес. Банката се лишава и от членство в Централен депозитар АД.

БФБ спира търговията с акции на КТБ и прекратява членството на трезора на основание чл. 18., ал. 1, от „Правила за членство". Основната причина е отнетият от Българска народна банка лиценз на КТБ.

Поради същата причина по-рано и на основание чл. 20, ал. 1, т. 2 и чл. 117, ал. 9 от „Правилника за дейността" Съветът на директорите на Централен депозитар АД също взе решение да прекрати членството на КТБ.

Прехвърлянето на финансови инструменти по клиентските сметки при КТБ при друг инвестиционен посредник или по лична сметка в Централен депозитар се извършва по реда на Правилника за дейността на депозитара в законоустановените срокове, гласи съобщение на дружеството, отчитащо сключените сделки, поместено на неговия сайт.

На 26 ноември търговията с акциите на банката бе възобновена след като изтече срокът на наложената принудителна административна мярка от страна на Комисията за финансов надзор.

Тогава се сключиха само две сделки. В първата се изтъргуваха две акции на банката при цена от 16,74 лв. за брой, а във втората една акция смени собственика си срещу 21 стотинки. Последната сделка преди поставянето на КТБ под специален надзор бе на ниво от 78,05 лв. за брой от 20 юни.
Копирано от standartnews.com

Източник: http://www.standartnews.com/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини