Държавността трябва да се върне в ромските махали, обяви Москов

Държавността трябва да се върне и в ромските махали, защото липсата й води до случаи като тези, при които лекари са пребивани. Това коментира в сутрешния блок на БиТиВи здравният министър Петър Москов. Заедно с министъра на вътрешните работи Веселин Вучков те се споразумяха вчера линейките да влизат в ромските махали само с охрана.

Заради обвиненията, които получи за позицията си, Москов посочи, че може да ги поеме, защото цената за това е лекарите да бъдат защитени, за да лекуват пациентите.

Работата на Българския хелзинкски комитет (БХК) е да защитава правата на хората, нямам спор с тях, но имам с всеки, който нарича мерките за охрана на линейките расизъм и фашизъм, коментира още Москов. Вчера от БХК осъдиха като "расистка заплаха" изказването на министъра на здравеопазването Петър Москов, че екипи на Спешна помощ няма да влизат в ромски махали, в които преди е имало посегателства над лекари, ако не е гарантирана сигурността им.

Чух много от нещата, които се казаха за думите, които съм произнесъл. За част от тях аз си взимам бележка и поднасям извиненията си, ако са били по-силни думи, но това, от което няма да отстъпя е, че насилие върху лекарите аз няма да допусна, с цената на каквото и да било, защото това е в интерес на всички нас като общество, и на пациентите, заяви здравният министър.

Ако възможността да лекуваш се нарича фашизъм, хората, които бият лекарите антифашисти ли са, попита Москов риторично.

"Това, което съм казал за циганските махали не е извадено пред скоба, то просто е част от статистиката. За това, че 3/4 от тези инциденти се случват в ромските махали виновен не е министърът и с каквито и думи да го кажеш това няма да се промени", допълни министър Москов.

Той коментира, че така нареченото "Ромско включване", за което преди години бяха похарчени доста пари, не е помогнало за интеграцията на тези хора. "Толкова сме се включили, че в сериозна част в тези махали държава липсва", обобщи министърът. Той посочи, че там хората живеят с чувство за безнаказаност, което е насаждано тъкмо заради отказа на държавата да приобщава тази общност.

По-късно министърът на правосъдието Христо Иванов заяви при представянето на изследване за речта на омразата на институт "Отворено общество", че изказването на здравния министър Петър Москов е неподходящо. Попитан как се прилага залегналият в коалиционното споразумение принцип за противопоставяне на езика на омразата, Иванов заяви, че до момента не се прилага.
 
"Това, което наблюдавам, е че политическата коректност е измислено, сложно название на приличието", допълни той.

Москов съобщи, че се обсъжда повишаването на заплатите в центровете за спешна помощ.

От следващата година средните заплати на работещите в Спешна помощ ще бъдат увеличени с 20%, посочи той. "Това е ангажимент на правителството, на мнозинството и на министерството", заяви той и обясни, че това не означава, че те ще се дават на калпак. "В натоварените, в отдалечените спешни центрове ще се получи значително увеличение на заплата и там заплатите на лекарите, работещи в Спешна помощ ще могат да бъдат изравнени с тези на колегите им в болниците", каза министърът и добави, че няма да има заплати под 800-1000 лева на лекар.

Плащането на здравни вноски е задължение и неосигурените български граждани трябва да разберат, че има сериозна разлика между това да си осигурен и да не си, коментира още Москов, с което даде насоки за следващите стъпки, от които има нужда реформата в здравеопазването.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Мм
    ммдаа
    8 -1
    13:01, 9 дек 2014
    и законът трябва да се върне в циганските махали!!! Засилено полицейско присъствие и барети!!!
  • 2
    Гю
    гюро
    9 -1
    20:14, 9 дек 2014
    Докторе, с теб сме и нито крачка назад!. Зад теб е пропаст. Никаква оставка!. Кога ще разберат, че ние Българите сме хората който опазваме етническия МИР. Всяко нещо си има граница на търпимост.
  • 3
    Сп
    спароу джак
    0 0
    20:13, 10 дек 2014
    не у кауша,у пеща.хитлер2 требе тук.казах

Още новини

Последни новини