Лекарският съюз с ултиматум заради пенсионерите

Ако потребителската такса за пенсионерите остане 1 лев и не бъде компенсирана от държавата, Лекарският съюз няма да подпише Националния рамков договор за 2015 г
Това каза пред журналисти председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов, който участва в конференция "Пациентът в центъра на системата", предаде БТА.

Намаляването на потребителската такса за пенсионерите бе обявено през октомври м.г. и прието от Министерски съвет два месеца по-късно, след като бе договорено и между лекарите и НЗОК в Националния рамков договор за 2014 г. Разликата от 1.90 лв. се покрива от държавния бюджет.

Д-р Райчинов отбеляза, че разполагал с информация, че сумата за компенсация на личните лекари - 15 млн. лв., не е предвидена в бюджета на Министерството на финансите за 2015 година.

Председателят на БЛС се е срещнал със здравния министър Петър Москов, като двамата са обсъждали възможни нормативни промени за специализациите на лекарите.

"Освен това говорихме, че ако наистина парите за здраве са нараснали, то те са нараснали основно в частта "лекарства" - с близо 1 млрд. лв., докато за "дейности" нарастването е с 200-300 млн. лв.", посочи Цветан Райчинов.

По думите му БЛС ще се съгласи с бюджет на НЗОК за 2015 г., ако той е не по-малък от тазгодишния заедно със сумите от двете актуализации - 225 млн. лв. и още 100 млн. лева.

"Това е реален бюджет, за да има предвидимост и спокойствие в системата. В противен случай БЛС няма да подпише рамковия договор", категоричен бе председателят на Лекарския съюз.

Според Райчинов, за да стигнат средствата за нови клинични пътеки и процедури, трябва да се направи преразпределение на наличните средства - там, където има неоправдан преразход, средствата трябва да се намалят и да се пренасочат към нови дейности. Заради тези преразходи е необходимо да се направи анализ на разходите на болниците, който би отнел близо месец, допълни той.

"Вижданията на БЛС и на Министерството на здравеопазването в огромна степен съвпадат и пожелах на министър Москов да успее да се пребори с МФ - оттам ще дойдат проблемите", каза още д-р Райчинов.

Той отново призова държавата да плаща пълния размер на здравните вноски за групите, които осигурява.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини