Мерак за младо вино заседна опел в гората

Вино и волан не завършват добре


Стръвта към младото вино изигра лоша шега на водача на софийски опел, който имаше нещастието да заседне в разкаляната харманлийска гора в местността "Казала".Там се провеждаше традиционният празник на младото червено вино, което тази година бе под угрозата да попадне в червената книга, заради лошият сезон сполетял лозарите. Въпреки всичко обаче се намериха 25 винари от града на Белоногата, които изкараха вино, че дори се одързостиха да се хвалят с него. Ентусиазиран от срещата с дефицитното тази година руйно червено пиво, столичанин се навря досами масите с питиета и мезета и окончателно "хвърли котва" между два изсъхнали бора. Закъсалото му хайванче не бе изкарано дори от дузина пиячи, които в безпримерен героизъм оставиха недопитите чаши и се хвърлиха да помагат. Заседналия опел не щеше и да чуе. Обезсърчения стопанин и неговите помагачи оставиха проблема за по-късен час и отидоха да се тешат с вино. Мъката им изглеждаше толкова голяма, че се очертаваше отлагането да е направо за по-късен ден.

Може виното тази година да е малко - но пък е от сой, обединиха се производители и консуматори на тъмночервеното злато. Те възмутено отхвърлиха подозренията, че някои предлагат вместо младо, миналогодишно вино, когато реколтата бе богата. Според дипломирани агрономи и винари, тази година, специално в харманлийско 80 % от лозята дали фира, като стопаните им не откъснали даже и чепка. Маната, вследствие на проливните дъждове ефективно видяла сметката на златния бъчвен резерв. Ако все пак имало нещо обрано, то отишло направо за ракия, чиито опитвани разновидности на Казала, наистина видимо превъзхождаха предложените вина.


Честото надигане на скоросмъртницата помогна и да се преглътнат укорните думи на традиционния спонсор на празника и баш-винар в региона Никола Зайчев. Напук на народния опит Зайчев обяви, че няма лоша година, има лоши стопани. С което умълча съгражданите си, за които собственото вино се цени повече от наличието на банкова сметка. Първото имало по-голяма ликвидност и не било в обсега на хора като Цветан Василев. Тази година обаче виното го сполетяло съдбата на парите в трезора на КТБ-изпарило се, и местните „вложители” не искаха да повярват, че са пестили от препарати, копане и други предполагащи богат винен запас дейности, в каквото ги укоряват успелите винари.

От тях, най-добрия от добрите стана Михаил Авджиев. Местно и от сой момче. Може и да е новобранец в занаята ама го разбира, обясни Савко Савков от организаторите на купона клуб „Възрожденец”. Авджиев забъркал такава комбинация от елитни сортове грозде, че разкодирането й докара главобол дори на журито от технолози. Какво има в питието на Михаил пасуваха да отговорят технолога на Тера Тангра и председател на журито Спас Спасов и неговите колеги от шато „Тракийско вино” Камен Коев и изба „Коларово” Илияна Коева. Оценката им бе, че независимо от съставките, резултатът надминал очакванията. Една идея зад виното на Мишо се класира амброзията на Кольо Брататанов, пак от Харманли, а на трето място се озова....винарка. Майсторката на ферментацията Красимира Тонева обаче не можа да получи лично наградата си, понеже дори и днес била на работа. Призът взе съгруга й. Съгласно традицията, най-добрия винар получава 225 литрова бъчва за вино, а втория и трети се задоволяват с бурета по 80 и 30 литра.

Фестивалът на домашното червено вино завърши с класическите извънконкурсни надпревари за най-добър поет на червеното и за най-добрия му пияч. Особено в последното, ентусиазирано се включи мнозинството от пристигналите на Казала. Ентусиазмът им май обрече гората на паркинг и то не само за закъсалия опел.

Г.Христов

Винарите на Харманли днес се хвалиха със стоката си
Най-добрият бе Михаил Авджиев/вдясно/
Експертно жури от технолози открои превъзходството му над другите
Журито се прежали да опитва 25 вина
Гостите се прежалваха да опитват още повече
Отляво надясно: Кметът Лисков, Митко Стаматов, д-р Володи Христов и замкмет Гено Генев бяха от най-видните опитвачи
Някои наблягаха на по-големия градус
И едните и другите го прекарваха с качествено мезе
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Аз
    АЗ
    1 0
    23:21, 22 ное 2014
    Марияна от кат Хасково е боклук
  • 2
    Аз
    АЗ
    3 0
    23:44, 22 ное 2014
    Марияна от кат Хасково е боклук
Последни новини