Помаците от турската федерация PODEF се разграничават от Моллов и Заимова

Хасан Аксу

Помаците в Турция са турци. Ако искат в България да се чувстват само помаци. Това отсече за Кърджали бг вести Хасан Аксу, зам.-председател на помашката федерация с център в Истанбул-PODEF. Той заяви още, че всички права на помак тюрклерери в Турция са защитени. Ние сме културно просветно дружество. Познаваме лидера на Европейски институт Помак Ефрем Моллов и председателката на Сдружението за приятелство и културен обмен в Родопите Медиха Заимова, но нищо повече,подчерта още Хасан Аксу. Той посочи, че води делегация, която е за Деня Ашуре в България.

Али Йозтюрк, председател на първото сдружение на помаците в Република Турция,това в Ескишахир подчерта, че сред помаците в неговата страна няма спор и противоречия.

Член на делегацията сподели, че във федерацията приемат някои от тезите на Ефрем Моллов, други отхвърлят.

Делегацията пристигна в Кърджали от Оумратаг, където също участва в честването на Деня Ашуре. Утре гостите ще бъдат в Мадан. От там ще заминат за Смолян.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бъ
    българин-мохамеданин
    2 -2
    09:48, 23 ное 2014
    Не знам какви са "помаците" в Турция,но в България са и ще си останат БЪЛГАРИ.Всеизвестна е политиката на Турция да претотява, малцинствата, живеещи на територията й. Не е зле и българската държава да каже същото(че са българи)за турците, власите, циганите, да видим как ще наскачат дуписета, човеки права, турси посолства, да защитават"изконни" права. Питам как така там всичко става със закон , турци, а в България всички имат само права?
Последни новини