45 000 порции ашуре са раздали общините Османгаази и Кърджали

Кметове и депутати раздаваха ашуре

45 000 порции ашуре са раздали общините Османгаази,Бурса  и Кърджали през последните 9 години. Всяка година в Кърджали иМомчилград за мюсюлмани и християни се приготвят по 5000 порции.Главната заслуга е на кмета на Осман гаази Мустафа Дюндар.Това съобщи  по време на отпразнуването на Деня Ашуре в Кърджали кметът на града Хасан Азис.Всяка година по време на този ден сме на Пазара в Кърджали,където хората се срещат и тупти сърцето на града.Искаме всеки ден да е Ашуре в България.Това е празник на хората,на взаимопомощта и човечността,на тези,които не се делят по никакъв признак, посочи градоначалникът.Според него затова и в Кърджали е най-хубавия празник Ашуре.

Мустафа Дюндар също акцентира в словото си на приятелските отношения между мюсюлмани и христини в Кърджали ,на толерантността между българи и турци.

Събралите се на честването кърджалийци бяха приветствани от държавния секретар на Монголия Бас Йоргил,който е на визита в града.Той посочи,че и в столицата на неговата страна Улан Батор живеят много мюсюлмани.Приятно е изненадан,че в Кърджали мюсюлмани и християни са заедно на този ден.

 Отец Петър припомни,че от години сме свидетели на празника Ашуре в Кърджали.Че опитваме храна ,приготвена от праотеца Ной след потопа от изпадналите трохи от трапезата.Наричаме мюсюлманите старозаветници.И те като християните почитат Ной/Нух/ като един от пророците,посочи свещеникът.

 Светът се обърква и се изражда.Колкото повече напредва този процес толкова повече трябва да си спомняме за Ной. Да търсим във всеки един народ човещината и добротата,призова Отец Петър. Той бе категоричен,че кърджалийци няма да позволят да ги делят.

  Народният представител Шабанали Ахмед подчерта че Ашуре,не е само празник на религиозните общности, но на цялото човечество.

 Районият Мюфтия Бейхан Мехмед припомни историята на Деня Ашуре и отдаде дължимото на Нух,който за мюсюлманите е един от най-тачените пророци.

Гости на тържеството бяха  генералният консул на Р Турция Алпер Акташ,народният представител Салиха Емин,председателят на общинския съвет Раиф Мустафа и др.

Георги Кулов

Посрещане на гостите
Подариха коран на отец Петър
Кючек за празника
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини