Домашното образование ще бъде позволено със закон

Домашното образование ще бъде позволено със закон, а училищата ще определят учебните си програми.

Това са още от промените, записани в обновения проект за нов закон за училищното образование, внесен вчера от депутати от ГЕРБ начело с бившия заместник-министър на образованието - Милена Дамянова. Проектът в по-друг вид беше обсъждан и почти приет от 41-то Народно събрание по време на мандата на първия кабинет на Бойко Борисов. Тогава обаче времето не достигна, за да бъдат въведени изцяло промените.

За учениците в задължителна училищна възраст ще е позволено самостоятелно обучение. Предпоставките за това ще са ако децата имат здравословни причини и не могат да посещават училище, по желание на родителите, ако са с изявени дарби или ако са над 16 години. Родителите ще са длъжни да осигуряват на децата си необходимите условия за обучение и учебници, а учениците пък да полагат изпити за определяне на годишните им оценки по съответните предмети.

Чрез въвеждането на самостоятелната форма на обучение отпада задължението децата в предучилищна възраст да ходят на детска градина, а родителят има възможност да избере как детето му да се подготви за училище. Новото при тази възможност е, че децата ще трябва да преминат проверка на способностите в детска градина, за да получат удостоверение за училищна готовност, без което не могат да постъпят в първи клас.

Предвижда се още част от оценките в училище да бъдат от работа по проекти. В закона е записана и възможността оценките от националните изпити след седми и десети клас да са в точки, а не по шестобалната система.

ГЕРБ са вкарали и в закона и по-голяма автономия на училищата да разпределят учебния материал. Така те ще могат самостоятелно са разработват учебните програми.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини