Ученици от Кърджали участват в турнир по информатика

За четиринадесети път от днес до 23 ноември Шумен ще бъде домакин на Националният есенен турнир по информатика „Джон Атанасов“. Паралелно с него, за шеста поредна година, ще се проведе и международното състезание по информатика с регламент, идентичен с този на международната олимпиада по информатика. Това съобщават от Регионалния инспекторат по образованието.
Председател на журито е гл. ас. Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика на БАН, а членове са преподаватели от Техническия университет в Габрово, Русенския университет „Ангел Кънчев“ и учители от страната.
Според регламента в Националния есенен турнир по информатика „Джон Атанасов“ участват ученици от IV до XII клас в пет групи: А (XI - XII клас), В (IX - Х клас), С (VII -VIII клас), В (VI клас) и Е (IV - V клас).
От 8:00 часа утре в компютърните зали на ПМГ „Нанчо Попович“ и на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ ще се състезават 219 ученици от 16 области - Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, София, Стара Загора, Хасково, Шумен и Ямбол.
Участие в международното състезание по информатика са заявили 121 състезатели (групи А и В) от България, Румъния, Русия, Република Татарстан (в състава на Руската федерация).
От област Шумен участват 29 ученици, като двама ученици от ПМГ „Нанчо Попович“-Шумен са включени в националните отбори на България: Антон Детелинов Чернев, (старша възраст) и Иван Ганчев Ганев (младша възраст).Два отбора на Шумен (по един за всяка от възрастовите групи) ще се включат в надпреварата за призови места в международното състезание.
Шуменските състезатели са възпитаници на ПМГ „Нанчо Попович“, СОУ „Сава Доброплодни“, СОУ „Панайот Волов“, ГПЧЕ „Никола Йонков Вапцаров“, НУ „Ил. Р. Блъсков“, както и на Школата по математика и информатика „А&Б“.Обявяването на резултатите, награждаването на най-добре представилите се и официалното закриване на състезанията ще се състои в 9:00 часа на 23 ноември.
Организатори са Министерството на образованието и науката, Община Шумен, Регионалният инспекторат по образованието - Шумен, Факултетът по математика и информатика към Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и ПМГ „Панчо Попович“, гр. Шумен. За техническото обезпечаване на проявите е оказана подкрепа от Факултета по „Артилерия, ПВО и КИС“ - Шумен, както и от училищата в областта.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини