Освиркаха украинския президент на Майдана

Украинският президент Петро Порошенко беше освиркан в Киев на церемония по повод първата годишнина от началото на проевропейските протести на Майдана.
"Срам! Защо никой не беше наказан?", викаха десетки близки на жертвите на репресиите през февруари, обръщайки се към украинския президент, който полагаше венец на улица "Институтска", където бяха убити повечето протестиращи.

"Този пост го заемате благодарение на кръвта на децата ни", викаха протестиращи на украинския държавен глава. "Порошенко, къде са убийците на децата ни?", пишеше на един транспарант.

Кръвопролитното смазване на протестите през февруари доведе до свалянето на предишния украински режим, припомнят Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

В церемонията по полагане на венци участваха и премиерът Арсений Яценюк и председателят на парламента Олександър Турчинов. Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън присъстваше на събитието, но в крайна сметка реши да не излиза от колата си.

На 21 ноември 2013 г. тогавашният проруски режим на Украйна отказа да подпише споразумение за асоцииране с ЕС в полза на засилено сътрудничество с Русия. Това предизвика няколко седмици проевропейски демонстрации и раждането на протестното движение на Майдана - централния площад на Киев.

През февруари на Майдана се стигна до кървави сблъсъци, довели до около 100 жертви при все още неизяснени обстоятелства.
След убийствата на Майдана тогавашният президент Виктор Янукович избяга в Русия и бе свален от власт. На 25 май на негово място бе избран прозападният милиардер Петро Порошенко.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини