Пускат парите по ОП „Регионално развитие“ през 2015 г.?

Имахме две спрени европрограми. ОП "Околна среда" я отпушихме, но има още много работа по ОП "Регионално развитие". Това заяви вицепремиерът и министър по еврофондовете Томислав Дончев. Той обясни, че реалистичният сценарий е парите по нея да бъдат пуснати до края на годината, а по-реалистичният - през 2015 г.

Спряната програма е задлъжняла с бюджета с поне 1,4 млрд. лв. Не всички от тях могат да бъдат възстановени. Опасността от загуба на средства също е голям проблем. Рискът тази година е да загубим повече от няколко милиона, което ще се случи за първи път, алармира министърът.

2014 година беше загубена за европарите, отчете Дончев. Той изрази надеждата си 2015 г. да бъде спасена. По част от въпросите, свързани с оперативните програми, има незатворени теми с ЕК. До края на месеца може да бъдат представени и още 2 от новите програми - Околна среда и Наука.

Нов заем е бил необходим, за да може държавата да плаща. В тази връзка в ефира на bTV вицепремиерът обясни, че ще направи всичко възможно европейските плащания по ОПРР да бъдат възстановени възможно най-бързо.

Приоритет за мен ще бъдат еврофондовете, но не трябва да се забравят проблемите в енергетиката и всички останали сектори. Насърчаването на малкия и средния бизнес също са важни. Успокояването на ситуацията в страната също спомага. Това отчете още Дончев. Той добави, че парите не обичат хаоса и истерията и необходимо повече спокойствие.

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини