Търсят „Тъмната материя” с GPS

Видимите обекти във вселената като планети, звезди, газове и прах не са достатъчни да обяснят всички гравитационни ефекти, които се наблюдават. Затова учените предполагат, че съществува невидима материя, наречена “тъмна”, пише Gizmag.
Въпреки индиректните доказателства, подкрепящи тази хипотеза, съществуването на тъмната материя остава недоказано. Наскоро завършено изследване предполага, че в търсенето на мистериозното вещество може да се включи и мрежата от GPS сателити в орбитата на Земята. Идеята е да се засекат промените при синхронизацията между различните атомни часовници на борда на сателитите и на Земята, докато вълните на тъмната материя преминават през тях и земната повърхност.

Науката смята, че тъмните материя и енергия представляват 95 процента от “липсващите” материя и енергия във Вселената, като 68 процента от тях са тъмна енергия. За другите 27 на сто се допуска, че са тъмна материя, въпреки факта, че не може да се види или засече чрез методи за директни измервания.

Учени от Невадския университет в Рено, САЩ, и Университета Виктория в Канада, се надяват, че мрежата от 31 GPS сателита, които в момента са в орбита, може да се използва като инструмент за проследяване на топологични дефекти, присъщи за тъмната материя. Очаква се, че те ще се проявят под формата на десинхронизация на първоначално синхронизираните атомни часовници.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ии
    ии
    0 0
    09:10, 26 ное 2014
    Просто тя се казва ефир и разни псевдоучени имитират работа за пари
Последни новини