В 64 % от замерванията, шумовите нива в Кърджали над граничните стойности

Препоръчва се изграждането на обходен път, за да се изведе автомобилния трафик от града

В 64 % от замерванията, регистрираните шумови нива в Кърджали през 2014 г., са над граничните стойности. Тенденцията на повече зони с наднормени нива на шум в Кърджали е от осем години, сочи наблюдението на РЗИ. Мониторингът е проведен от 9 до 16 септември като са направени общо 90 замервания. Местата с висок шум – над 67 децибела са проследени в 15 контролни пункта, разположени върху територия, подложена на въздействието на интензивен автомобилен трафик от Пловдив през Кърджали - Момчилград – Маказа и в зони с промишлени източници на шум.

За всеки пункт са отчетени вида и състоянието на пътното покритие, наклона на улицата, вида на околните сгради, озеленяването и влиянието на метеорологичните фактори по време на замерванията. Максималната стойност на шум е отчетена в района на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски" на бул. „Беломорски" - 73.0 dB(A). Високи стойности има още в района на автогарата, жп гарата и АРЗ кв. Веселчане. През тази година в Кърджали най-ниско ниво на шум от 43.0 dB(А) е измерено в пункт №12 в кв. "Студен кладенец", който е разположен в територия, подлежаща на усилена шумозащита.

С цел създаване на благоприятна и здравословна акустична среда, препоръките на специалистите са насочени към прилагането на разнообразни архитектурно-градоустройствени, хигиенни, технически, организационни, пътно-строителни, лесозащитни и други мероприятия от всички заинтересовани страни. Но най – сериозната препоръка е изграждането на обходен път на Кърджали.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини