Калфин: Пенсионната възраст трябва да бъде увеличена

"В момента водим разговори с председателя на НОИ относно коледните добавки за пенсионерите. Правим всичко възможно, така че ако има резерв, той да бъде раздаден”, заяви в „Здравей, България социалният министър Ивайло Калфин. Той обаче не се ангажира с прогнози дали това би станало или не. Това ще стане ясно през следващите дни.
Калфин потвърди прогнозите за увеличение на пенсиите в порядъка на 7 лева. Относно възрастта за пенсиониране, социалният министър обясни, че амбициите му са с максимално съгласие дългосрочната пенсионна реформа да бъде уточнена.

"Моето виждане е, че възрастта за пенсиониране ще бъде съобразена с демографските и социално-икономически характеристики на държавата, което включва продължителност на живота, възможностите на социалната система и други”, поясни Ивайло Калфин.

"Пенсионната система е солидарна. Ако искаме възрастта за пенсиониране да се изтегли по-рано, това означава да се увеличи тежестта, особено при демографската характеристика в България”, допълни Калфин. По думите му дългосрочно пенсионната възраст трябва да бъде увеличена.

Относно минималната работна заплата, социалният министър заяви, че доходите трябва да се увеличат, за да се оживи икономиката. По повод предложението на Йордан Христосков тя да стане 400 лева, Калфин коментира, че на този етап няма как да отговори дали това увеличение е възможно.

"Периодът на майчинство е добър е в България. Що се отнася до майчинските, няма как да предположа нещо, което не е обсъждано с финансовия министър”, обясни Ивайло Калфин.

"Поели сме ангажимента, че усилено ще помагаме на семействата, които имат повече деца. Само 25% от хората са готови да имат повече от едно дете. Именно заради това те трябва да бъдат подпомагани активно”, поясни социалният министър.

Източник: http://www.novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    St
    stoyan_1415863831
    2 0
    09:27, 13 ное 2014
    samo gledai da ne vzemete da podpomagate ciganite,4e togava si e ebalo maikata,bi trqbvalo o6te pri rajdaneto da badat kastrirani,pomognete na bulgarite
  • 2
    Аа
    ааа
    4 0
    12:57, 13 ное 2014
    Ми тогава да приемат закон ,ако човек не доживее годините за пенсия, парите които е внася цял живот да бъдат върнати на семейството му!
Последни новини