Уволнение за учителка, замеряла с яйца Ердоган

Учителката по физкултура Сечил Ердем е повторно уволнена от работа, защото преди година замеряла с яйца кортежа на Реджеп Ердоган при посещението му в Трабзон, пише турският всекидневник „Заман“.
На пресконференция председателят на учителския синдикат Мехмет Екиджи подчертава, че за жестоката несправедливост спрямо 42-годишната преподавателка ще бъде сезиран Европейският съд по правата на човека. От името на целия синдикат Екиджи остро възразява срещу решението на Висшия дисциплинарен съвет при Министерството на образованието Сечил Ердем да бъде лишена от правото да упражнява професията си, до каквото решение са стигнали експертите след разследване. „Политическата власт принуждава всеки ден народа да заплаща дълбоката криза на управлението и с натиска си се стреми да ни превърне в сляпо, глухо и нямо общество. Държавният апарат си служи с жестоки инструменти, за да смачка гражданите. Правосъдието и законността в Турция бързо свалят рейтинга си и умират в ръцете на политическата власт“, коментира синдикалистът. Той цитира решението на министерството, според което Ердем е опозорила и злоупотребила с авторитета на държавния лидер Ердоган, тогава премиер, поради което отново трябва да бъде отстранена от работа. „Това наказание не е само за нея, то е за 2 милиона работещи в публичния сектор. То е отсъдено за всички в страната ни, които вярват в демокрацията, закона и справедливостта. Това наказание не е продукт на чистата съвест, а е присъда за липсата на правосъдие“, категоричен е Екиджи. Според него решението на дисциплинарния съвет няма правен характер, но е наложено от политическите институции, което е поредното доказателство, че администрациите са марионетки в ръцете на политиците.
„С наказанията за избрани учители администрацията подкопава вярата на гражданите в справедливостта. Утре всеки служител може да повтори случая на учителката, с който правосъдната система е изправена пред важен тест. С делото в ЕСПЧ ще бъдат тествани независимостта на съдебната власт и върховенството на закона, както и уважението към човека в Турция, към се стремим всички“, казва синдикалният лидер. Той определя постъпката на учителката с хвърлените по Ердоган яйца като израз на свободното изразяване на мисълта и позицията и подчертава, че наказанието е незаконосъобразно и е решението за него е взето под натиска на политическата воля.
Вестникът припомня и хронологията на случая с учителката Сечил Ердем. На 23 ноември 2013 г. правителственият кортеж на премиера Ердоган преминава по централен булевард в Трабзон, а по лимузините политат яйца. След инцидента учителката е задържана в полицията с обвинението, че именно тя е хвърляла яйцата от третия етаж на близка сграда, следва съдебен процес за публично опозоряване на длъжностни лица. Ердем е пусната на свобода и се връща на работа в училището, но валията на Трабзон започва паралелно разследване. Наказателният съд й налага глоба в размер на 7 080 турски лири. Адвокатката на Ердем обвинява полицаите в унизително и обидно отношение към арестуваната учителка, успява да докаже това и впоследствие началникът на участъка е отстранен от поста му.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини