Прокуратурата проверява клип с деца, които имитират обезглавяване

Окръжната прокуратура в Пазарджик извършва проверка на разпространения в социалната мрежа клип, в който 7-годишно дете ритуално отрязва главата на друго дете, използвайки пластмасов меч.

Вчера за клипа алармираха от сдружение "Дружба-Родина", като обявиха, че в него има символика на "Ислямска държава".

Оказа се обаче, че видеото е заснето още през 2009 г. в двора на ромската джамия "Абу Бекир" в квартал „Изток“.

Според експерт-теолог, цитиран от Нова телевизия, става дума за религиозен момент от Корана. Това е широко известната притча, в която Ибрахим (в Библията това е Авраам) получава повеля от Аллах да пожертва своя син Исмаил (Исаак). В последния момент Аллах изпраща на Ибрахим коч, който да заколи вместо детето си.
Клипът е заснет пред погледите на родителите на децата, предаде БНР.

Според прокурор Снежана Стоянова случаят се проверява от няколко дни и ще бъдат разпитани всички участници в изиграния ритуал. В центъра на хората, които аплодират с възгласи сцената в двора на джамията "Абу Бекир", е и единственият ефективно осъден за разпространяването на радикален ислям у нас Ахмед Муса Ахмед, чиято присъда се обжалва. Според един от участниците в клипа, Бедри, децата са изиграли библейски сюжет по повод празника Байрям: „Както е пиеската и детето там казва слова от Корана, че Бог му наредил така и как синът на Аврам казва: "Тате, каквото е пожелал Аллах, това го направи". Хората преувеличиха и казват: "Ето, вижте, как децата ги учат още от малки да режат.

В клипа обаче всички започват да скандират "Аллах", което според Бедри е нещо нормално: Навсякъде това го има в исляма.

Логото на "Ислямска държава" може да се види навсякъде в ромския квартал – по кафенетата и по стъклата на леките автомобили. Мюсюлманите твърдят, че в това няма нищо странно. Това е печатът на пратеника, печатът на пратеника... Той, като праща някъде писмо, го слага този печат.

Прокурорската проверка ще обхване и други видеоматериали, популяризиращи "Ислямска държава", разпространени в социалната мрежа от ромския квартал "Изток".

Ислямското вероизповедание е приело декларация, с която осъжда заснетия клип. Според главният мюфтия Мустафа Хаджи,  Главното мюфтийство няма механизъм за контрол над подобни обекти като въпросната джамия в Пазарджик: Джамията в Пазарджик, джамията "Абу Бекир" не е под юрисдикцията на Главно мюфтийство. Това е частен имот и ние там нямаме никакво отношение.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    В.
    В. Петлешков
    2 -3
    16:13, 4 ное 2014
    А сега не е ли ясно, защо в Батак и Брацигово, по време на Априлското въстание най- големите престъпления срещу християните са били там! Защото най-отявлените башибозуци /днешните им потомци циганите/ са им били съседи! Могат ли днес в арабските страни, християните така да празнуват празниците си?
    • Ya
      yarrak
      4 -1
      16:36, 4 ное 2014
      glupak v Osmanskata Imperia ciganite ne sa gi vzimali v armiata , A glavnite geroi v Bataskoto klane sa POmacite , no zagiva i 6000 redovna turska voyska
  • 2
    Ле
    Лектор
    2 -1
    17:34, 4 ное 2014
    Ятак, аз знам кой ме въртя на шиша! Знам и кой не може да пише на Кирилица и кой не е Българин!Знам си История славянобългарская!
Последни новини