Краят на банковата тайна. Над 50 държави подписаха споразумението с ОИСР

Финансовите министри и ръководители на данъчни администрации на 51 страни се съгласиха автоматично да споделят данъчна информация, което според министъра на финансите на Германия Волфганг Шойбле слага край на банковата тайна и укриването на данъци в тайни сметки, съобщи "Ройтерс".

"Нека направим общо усилие към увеличаване на прозрачността и честността в глобализирания 21 век", заяви Шойбле пред конференция, посветена на данъчната политика, организирана от Организацията за икономическо съдействие и развитие (ОИСР).

Задължението, поето от толкова много страни – Шойбле посочи, че споразумението са подписали 51 държави от четири континента – е резултат от години усилия от страна на ОИСР да улесни достъпа на данъчните служби до банкова информация.

Генералният секретар на организацията Анхел Гурия посочи, че данъчното споразумение "ще помогне за възстановяване на загубеното доверие на широката общественост".

"Укриването на данъци е не само незаконно, то е и неморално", заяви финансовият министър на Великобритания Джордж Озбърн. "Онези, които ограбват останалата част от обществото, трябва да бъдат третирани като обикновени обирджии", добави той.

Шойбле обяви пред германския "Билд", че споразумението с ОИСР значително ще усложни укриването на данъци, и добави, че "банковата тайна в стария й вид вече е отживелица".

Европейският съюз наложи автоматична размяна на банкова информация през 2005 г., а Законът за съобразяване на чуждестранни сметки с данъчното законодателство (FATCA) на САЩ изисква институциите извън страната да предоставят на американските власти данни от банкови сметки от 2010 г.

САЩ обаче не са сред страните, които подписаха споразумението в Берлин. Според Гурия там тече сериозен дебат върху данъчното законодателство, но САЩ "силно подкрепят всичко, което правим". Той добави, че Швейцария е част от процеса, но не е сред страните, които ще приемат новите правила преди 2018 г.

"Асошиейтед прес" съобщава, че сред страните по споразумението са повечето държави от ЕС, както и традиционни "данъчни убежища" и офшорни зони като Лихтенщайн, Британските Вирджински острови и Кайманските острови. Според ОИСР те ще започнат автоматично да обменят данните, събрани от финансовите институции, през 2017 г.

Шойбле добави, че споразумението на ОИСР нямаше да бъде възможно без FATCA, тъй като законът е дал началото на целия процес. Петте най-големи европейски икономики – Германия, Франция, Италия, Испания и Великобритания – преговарят за реципрочно приложение на закона.

Министърът на финансите на Франция Мишел Сапин коментира, че споразумението от Берлин е "първата стъпка – преследване на данъчните измами на частни лица". Той добави, че следващата стъпка следва да са действия срещу укриването на данъци от фирми.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини