Обединяват галерията с музея в Кърджали, ползват опита от времето на Тато

Художествената галерия „Станка Димитрова“ и Регионалния исторически музей в Кърджали ще бъдат обединени под една шапка. Днес местният парламент се очаква да гласува решение за това, предложението е от общинска администрация. Така двата културни института ще бъдат на подчинение на новия директор на музея Даниела Коджамчанова. Обединението се прави по препоръка на Министерството на културата след кореспонденция с общинска администрация.
Двете институции бяха под обща шапка в началото на деведесеттте години. Те бяха обединени след като бившият директор на галерията Николай Тюркеджиев емигрира в Канада. По късно по искане на дългогодишния директор на музея Павел Петков общинския съвет гласува те да бъдат разделени. Чиновническото безхаберие към двата културни института стигна до там,че в регистрите на Министерството на културата, те все още са под една шапка.
Незаинтересоваността на администрацията доведе до там,че една от най-богатите галерии в страната днес е забравена от бога и от царя. В нея не влизат посетители. Инвентаризация не е правена от 2002 г. Последните години тя бе обединена с Туристическия информационен център, но това не вкара посетители в нея.
От общинска администрация се надяват, че с обединението новото ръководство ще приложи към галерията успешните практики за популяризиране на културно историческото наследство.
Директорът на музея Даниела Коджаманова е внесла предложение обединението да бъде факт от 1 януари 2015 г.,за да са в сила новия бюджет и щат.
Ще припомним,че по времето на социализма музеи и галерии бяха под обща шапка на окръжни дирекции „Културно историческо наследство“. Само в Кърджали не бе създадена такава дирекция поради съпротивата на дългогодишната директорка на галерията покойната художничка Станка Димитрова.
Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини