Индонезийци проучват опита на Кърджали в туризма,искат да се побратимяваме

 Индонезийският град Богор ще черпи опит от Кърджали в управлението на водните ресурси. Градът е сателит на столицата Джакарта и от планината над него започват наводненията й при дъжд.

Нашите министри се отнасят с особено внимание към Богор защото от нас тръгват пороите, каза на шега пред медиите Шерифа София, началник на дирекция по планиране в община Богор. В нея има 92 микроязовира направени от холандците преди век. Сега индонезийците искат да ги превърнат в туристическа атракция. Общината с население от 5,2 млн.души привлича ежегодно по 2 млн.туристи, но целта и е до две години броят им да достигне 6 млн. Деветдесет процента от нейното население е мюсюлманско.

Индонезийската делегация от Богор е в Кърджали по покана на кмета Хасан Азис. Визитата е договорена при среща на градоначалника с индонезийдския посланик. Екипът от Богор бе воден от Лита Ислуюмотанти, асистент по страителни и икономически въпроси на индонезийския град, Шерифа София и Харис Виджая,началник на отдел за сътрудничество. Те проучват възможността за побратимяване на Богор с Кърджали.Ако това стане нашия град ще бъде третият от страната , който е побратимен с град от Индонезия след Варна и Монтана.

Гостите проявиха силен интерес към туризма,минералните извори и строителните материали,сподели кметът Хасан Азис.Той каза,че Индонезия е страна със силен интерес за инвестиране в Европа. Тя може да бъде и голям пазар за произведените в общината стоки и преди всичко храни. Ние сме готови да предоставим бентонит,продукти на машиностроенето и да търсим реализация на бъдеща продукция на ОЦК,каза още градоначалника.

Шерифа София посочи,че страната и е четвърта по население в света и е голям пазар,на който има място и за стоки от Кърджали. Гостите проявиха интерес към начина на действие на училищата и по специално на мюсюлманските училища в региона.

Проучили сме добре вашата област и знаем, че имаме много допирни точки,отбелязоха индонезийците.

Домакини и гости си размениха подаръци.Кметът получи кукли от традиционния куклен театър на сенките.Дарен бе и с характерния за Индонезия плат батик.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Гр
    Градоначалник
    0 0
    21:07, 28 окт 2014
    Ехехехе, скоро в Индонезия ще видим Хасан , Хасановица , Раиф , Раифовица и техните приятели!Стягайте багажа,уважаеми !!!А обикновените хора ще им плащад разходките по света!
Последни новини