Сервизите удариха джакпота в снега

Опашките са километрични, нощно време има 20% надценка

Първият сняг се оказа златен за гумаджиите. Избързалата зима хвана неподготвени шофьорите, напук на прогнозите, и пред сервизите се извиха километрични опашки. Водачите обаче останаха втрещени от солените цени на гумаджиите. "Никога досега не ми се е случвало да ме "обръснат" така! Взеха ми 100 лв. за смяна на четирите гуми", шокиран бе Ивайло Методиев. Мъжът се бе изръсил стотачка в сервиз на столичния бул. "Климент Охридски", за да смени летните гуми на своето Ауди А6 с 16-цолови зимни. Собственикът на скъпия автоцентър дори се скарал на свой работник, че прибрал едва 30 лв. за демонтирането на две 15-цолови гуми от джантите и качването им на други. На опашка обаче чакали поне две дузини автомобили. "Половината бяха луксозни лимузини и джипове - БМВ-седмици и Ауди-осмици, ландроувъри, така че той си е направил сметката", разказва Методиев. "Този си беше повярвал и говореше как работел по европейски - миел джантите със специална течност, сушал ги...", възмутен бе столичанинът.

Факт - в много сервизи цените за смяна на гуми скочиха двойно за броени часове заради подранилата зима. За 13 и 14 цола тарифата в момента е около по 50 лв. на комплект. За следващата големина - 15 и 16 цола, смяната обикновено върви по 15 лв. на гума. За най-големите - 17, 18 и 19 цола, в сервизите масово искат между 120 и 150 лв. В денонощните автоцентрове тарифата може да набъбне с 20-30%. А през уикенда - когато шокът от 10-сантиметровия сняг в столицата бе най-голям, затова някои сервизи вземаха и двойно за смяна на гумите.

Не глобяват за летни

Законът за движение по пътищата не прави разлика между зимни и летни гуми. Това води до масовото каране с летни през зимата, което е предпоставка за катастрофи и много жертви на пътя. Според закона, водачът на МПС се наказва с глоба 50 лв., ако "управлява моторно превозно средство с износени или разкъсани гуми". Минималното изискване за дълбочината на протектора на гумата е 1,6 мм. Логично е, че автомобил с летни гуми с дълбочина на протектора близка до тази, която е записана в закона, е меко казано, труден за управление при зимни условия.

От много години съвестните и разумни водачи в България оборудват своите автомобил със зимни гуми. Те за необходима предпоставка за оптимално сцепление с пътната настилка благодарение на специалния си дизайн с множество ламели. Зимните гуми имат много по-голяма контактна площ с пътя и това гарантира по-добра устойчивост и по-къс спирачен път. Разликите са очевидни: при движение на заснежен път със скорост 50 км/ч автомобил, оборудван с 4 зимни гуми, има спирачен път от 35 м, докато същия, но снабден с летни, спира за 43 м. Когато пътят е заледен, а скоростта е само 30 км/ч разликата е по-голяма: 57 м за зимните и 68 м за летните гуми. Тук дори не се взима под внимание многократно по-голямата вероятност от поднасяне и завъртане на автомобила с летни гуми, в сравнение с този "обут" със зимни.

Купете по-скъпи, пестят гориво

Много шофьори избират гумите за автомобила си само по размерите и според сезона. Голямо значение обаче имат и други характеристики, като няколко индекса, дата на производство и т.н. От известно време "обувките" на колата имат и нови показатели - за енергийна ефективност (пестене на гориво), ниво на шум (измервано в децибели), сцепление и спирачен път върху мокра настилка. Последното е от голямо значение, особено за зимните гуми. Неговият индекс, както и този за консумацията на гориво, се измерват с латинските букви от А до G. Колкото е по-близо е до А,толкова по-добри показатели има гумата

Повечето шофьори знаят, че гумите оказват влияние върху разхода на гориво. С по-качествени гуми годишно могат да се спестят десетки, а дори и стотици левове. Поради почти постоянното поскъпване на горивата едва ли има водач или собственик на автомобил, който да не се замисля как би могъл да икономиса някой лев. Така на помощ идва индексът за енергийна ефективност на гумите. Той става още по-актуален и след последните промени в Закона за движение по пътищата, които задължават всички автомобили в България целогодишно да се движат с включени дневни или къси светлини. Което допълнително вдига леко разхода на гориво.

Преди всяка зима е добре шофьорите да се замислят отрано какви "обувки" да сложат на колата си. И вероятно голяма част от тях биха избрали по-енергоефективни гуми, за да спестят поне малка част от разходите за гориво. Гумите с по-висок индекс струват малко по-скъпо. В зависимост от размера, цената може да бъде между 10 и 100 лв. над някой модел от по-ниския клас.

Парите обаче лесно се избиват

от спестеното гориво. Трябва да се има предвид и че по-хубавите гуми изкарват повече километри. Енергоефективните биха могли да служат вярно и 5-6 студени сезона, а собственикът на колата да спести доста пари, които да му послужат при следващата подмяна на гумите ири да покупката на друг консуматив на автомобила.
Някои шофьори предпочитат да спестят пари, като използват т. нар. всесезонни гуми. Те обаче не са най-подходящият избор за родните пътища, защото температурите през зимата и лятото са със съществени разлики. Основната разлика между зимната и лятната гума е в каучука. Най-ниската температура на асфалта, при която лятната гума запазва качествата си, е 7 градуса. Това е и горната граница за шофиране със зимни гуми. При по-висока температура каучукът й започва да се топи, което прави колата нестабилна. При по-ниски температури лятната става на "пластмаса" и колата започва да се хлъзга. Затова у нас всесезонните не са подходящи защото са пригодени за по-малки температурни разлики.

След като изберем подходяща гума за сезона, ще трябва да се запознаем и с нейните характеристики. На всяка производителят е отбелязал с код (т.нар. DOT) кога е излязла от завода. Той е 4-цифрен, като първата двойка числа показва седмицата, а втората - годината на производство. Например 3212 означава, че гумата е произведена през 32-рата седмица на 2012 г. Следващите показатели от сериозно значение са товарният и скоростният индекс. Те се изписват веднага след размера. Например при гумата 185/60 R15 82 H, 82 означава, че тя може да се натоварва до 475 кг и да се кара до 210 км/ч. Относно товарния индекс шофьорът най-лесно може да изчисли коя е най-подходящата гума за него, като събере тегло на автомобила си, масата на хората, които може да побере, и товарът, който събира като багаж. Сумата се дели на 4. Добре е обаче да се купи гума, която издържа на поне 10-15% по-голямо натоварване от полученото число. За скоростния индекс пък трябва да се знае, че при по-голяма позволена скорост гумата "загрява" по-бавно при тръгване на път, а при по-малка - по-бързо, но с увеличаване на скоростта става по-нестабилна. Което пък е от доста сериозно значение през зимата когато условията по пътищата не са от най-благоприятните. По принцип оптималният вариант е със скоростен индекс S или Т, който позволява колата да се кара с тези гуми съответно до 180 и 190 км/ч. Едва ли някой ще тръгне да шофира с по-висока скорост през зимата, така че няма и смисъл да се дават пари за гуми, издържащи на по-бързо каране.

За пестене на гориво е много важно често да проверявате налягането в гумите. Съобразявайте се с общото правило, че колкото по-високо е то, толкова по-ниско е съпротивлението на търкаляне и толкова по-малък е разходът на гориво на автомобила. В същото време винаги се съобразявайте с препоръките и предписанията на производителите на автомобила и гумите. Имайте предвид, че прекалено високото налягане може да ви спести известно количество гориво, но това може да се отрази негативно на работата на окачването, да причини преждевременно износване на протектора и да влоши стабилността и комфорта на автомобила. Винаги използвайте и подходящия размер гуми. Широките може би дават усещане за динамика и стабилност на пътя, но водят и до значително повишаване разхода на гориво вследствие на увеличеното съпротивление на търкаляне и влошената аеродинамика.

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини