325 деца предпазени от кариес със силанти през миналата година в областта

Все повече родители трябва да осъзнаят, че е необходима редовна зъбна профилактика на децата им. Това бе един от акцентите на кръглата маса в Дома на здравето в Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Кърджали. Форумът се състоя по повод кампанията по Националната програма за превенция на оралните заболявания при деца до 18 години. Организатори бяха Българският зъболекарски съюз, Районната колегия в Кърджали и РЗИ
Председателят на Районната колегия на зъболекарите в областта д-р Михаил Михалев каза,  че от октомври до ноември на миналата година са сложени силанти на зъбите на 325 деца в област Кърджали. Броят на силанизираните зъби е 1 074.

В дискусията се включиха председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов и д-р Виктория Жекова – национален координатор на програмата за силанизиране зъбите на деца от 6 до 8 години. Бяха също представители на Регионалния инспекторат по образованието, на общинските администрации, директори на училища и медицински сестри в тях, зъболекари, които участват в кампанията.
Д-р Миланов каза, че програмата ще се разшири и ще продължи за нов петгодишен период, от 2015 до 2020 година. Тя ще обхване и нови услуги по дентална помощ за децата. Кърджалийският регион попада в класацията със заболели от кариес почти над средното ниво.

Поредната кампания по поставяне на силанти на зъбите на деца, които ги предпазват от кариеси, започна през септември и в област Кърджали.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини