ЕПИК и Оманският фонд са поискали държавна помощ за КТБ

БНБ проведе среща с фонда ЕПИК, Фонда на генералния държавен резерв на Султаната на Оман и Gemcorp по повод възможностите за спасяване на КТБ.
Представителите на трите фонда са уверили централната банка, че са сформирали консорциум, който е разговарял с правителството и политическите сили за изготвяне на план за рекапитализиране и преструктуриране на Корпоративна търговска банка. Според фондовете проектът трябва да включва държавна помощ.

Преди дни БНБ обяви резултатите от одита на КТБ, който показа 5.335 млрд. лв. кредитен портфейл, едва 13% обезпечение на кредитите и 4.2 млрд. лв. обезценка на активите на банката.
От централната банка прехвърлиха на политиците отговорността да вземат решение за банката - да бъде спасена или не.

От БНБ са напомнили на фондовете, че трябва да докажат, че разполагат със средства в наличност, които да инвестират. Освен това БНБ е напомнила и за сроковете и инструментите, чрез които биха се реализирали инвестиционните намерения, с оглед срока на специалния надзор 20.11.2014 г.

До този момент планове за преструктуриране на КТБ не са представени в БНБ. От БНБ бе поискано съдействие за осигуряване достъп до докладите на одиторските фирми, съдържащи анализа и оценката на активите на КТБ.

Доколкото БНБ не е страна по договорите между квесторите на КТБ и одиторските фирми и докладите не могат да се разпространяват без съгласието на одиторите, бе заявено, че ще бъде оказано съдействие за установяване на контакт и достъп до докладите при определени между консорциума и одиторите условия, се казва в съобщение на централната банка.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини