БЧК предупреди за опасност от нов приток на бежанци

България трябва да се готви за нова бежанска вълна, ситуацията в Турция е критична, а БЧК е в пълна готовност да посрещне проблема, предаде кореспондентът на БГНЕС от Кърджали.
Предупреждението отправи председателят на БЧК Христо Григоров по време на участието си в тържествата по повод 100 г. от създаването на организацията в Кърджали. „Категорично ще има нов приток на бежанци през българо-турската граница, вълната не е спирала и върви и в момента. Много сме притеснени и много сериозно се готвим за това. В момента държавата се е справила с проблема, наляха се много средства, сега ситуацията с бежанците у нас е под контрол“, коментира Григоров. Той обаче акцентира на влезлите в Турция напоследък над 170 000 души, които биха се насочили към нашата граница с цел да преминат към Европа. „Това за Турция е голямо бреме и очевидно ситуацията там не е под контрол, което неминуемо ще засегне и България. Така, че ние очакваме една голяма бежанска вълна, не може да се прогнозират мащабите й. Дано политиците в глобален мащаб се усмирят, за да се успокоят и регионите“, допълни Христо Григоров.
Запитан как БЧК контролира коректното раздаване на помощите в потопените райони, той подчерта, че злоупотреби не се допускат и се реагира светкавично дори само при намек за подобно нещо. „В пострадалите от наводненията региони помага не само БЧК, а и други организации и дарители. Ние не допускаме злоупотреби, нямаме и сигнали, всичко се следи стриктно и с протоколи. Не ползваме посредници и гарантираме, че осигурените помощи – пари и натура, отиват именно при нуждаещите се. Дарителите на финансови средства държат да имат обратната информация, Общественият фонд при БЧК следи внимателно за движението на парите от банковите сметки“, посочи председателят на БЧК. Той уточни, че за пръв път т.г. при стихийните бедствия корпоративните вериги са проявили активност в дарителството – 60 тира с минерална вода по 20 тона стигнаха до нуждаещите се.
Не се притесняваме, че при кризи изпреварваме държавата, това е мисията ни, заяви Христо Григоров. Според него големият проблем е в координацията между институциите, отговорни за действията при такива ситуации. „Не може един човек в Мизия да сочи дъждовете като причина за потопа, друг представител на държавата да твърди, че заради скъсани диги градът беше залят. Необходимо е оперативните институции да бъдат ръководени от експерти, а не от политици. Имаме много и различни партии, но българските политици не притежават културата на голямата политика. Затова често институциите влизат в задочни спорове и дискомфорт, докато защитават различните си политически виждания“, коментира Григоров. Той изрази надеждата си новото правителство да бъде сериозно и стабилно, и да направи нужното институциите да установят синхрон и да работят заедно. България като цяло има нужда от единение, за да може да излезем от тежката криза, в която изпаднахме, подчерта председателят на БЧК.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини