Природата говори с гласа на Джулия Робъртс (видео)

Тук съм от над 4,5 милиарда години - това прави 22 хиляди и петстотин пъти по-дълго от теб. Аз всъщност нямам нужда от хората, но хората - те не могат без мен. Хранила съм видове, по-големи от твоя. И съм уморявала от глад видове, по-големи от твоя. Моите океани. Моята почва. Моите бистри ручеи. Моите гори. Те могат да ти помогнат, или да те оставят. Как избираш да живееш своите дни, дали с грижа за мен или без - това за мен няма значение. Така или иначе твоите действия ще предопределят твоят съдба. Аз съм природа. Аз продължавам. Мога да еволюирам. А ти?


Такъв въпрос задава природата с гласа на Джулия Робъртс във видеоклип за организацията Conservation International, реещ се над глетчери и дюни, скали и джунгли. Скоро след като холивудската звезда Леонардо Ди Каприо изнесе силна реч за климатичните промени пред ООН, шестима именити негови колеги дариха гласовете си на планетата в мащабната новата кампания на организацията под надслов "Говори природата" (Nature is Speaking), насочена към надвисналите над човечеството екокатастрофи. А посланието й е просто: "Аз мога без вас. Но вие не можете без мене." 



Кампанията включва осем красиво заснети видеообръщения от различните елементи на природата, от които онлайн са пуснати шест: Кевин Спейси е амазонската джунгла, Едуард Нортън - почвата, Робърт Редфорт - горите от секвоя, Харисън Форд - океана, Пенелопе Круз - водата и Джулия Робъртс като самата природа. Създателите подклаждат любопитството с поетапното им пускане, като предстои да се види кой ще озвучи останалите два героя: кораловите рифове и цветята. И какво биха казали, ако можеха да говорят.

В своя "човекоманифест" кампанията се обръща към всеки жител на планетата, независимо от кой край на света е и дали "се разнежва от слонове". В резултат на нарастващото население, говори природата, всеки един от нас трябва да си даде сметка, че е само част от сложна система, а не неин собственик. И да действа веднага.
"Трябва да разберем, че има аспекти от живота на нашата планета, които са напълно извън нашия контрол. И други, които можем да контролираме и да вършим по-отговорно - страна по страна, бизнес по бизнес, човек по човек... Не става дума за едни хора срещу други, нас срещу тях. А за стъпките, които трябва да предприемем заедно, ако искаме да продължим да съществуваме. Иначе планетата ще продължи да се върти без нас."

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини