Златен медал за 100-ия юбилей на БЧК в Кърджали

БЧК в Кърджали чества 100 г. от създаването си и получи златен медал за дейността си, в Момчилград бе открит нов офис, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Специално за случая в града пристигна цялото национално ръководство на БЧК, водено от председателя Христо Григоров, който даде изключително висока оценка за местната структура. Д-р Тодор Черкезов, председател на Областния съвет на БЧК подчерта, че не е случаен високият рейтинг на БЧК в национален и международен мащаб. Той припомни, че само 2 г. след присъединяването на Кърджали към територията на България /1912 г./ сърцати хора са учредили доброволческата организация в града. „Преди 100 г. местната организация е създадена от забележителни личности, в първите години от присъединяването на Кърджали към територията на България. Клонът на дружеството на БЧК започва да подпомага ранените, болните, уязвимите в мирно и военно време, да прави профилактика и превенция на заболяванията и да работи за хуманизирането на българското общество в новоприсъединените земи“, каза д-р Черкезов.

Днес областната организация в партньорство с община Кърджали управлява две социално значими институции – от 1999 г. Дом за стари хора с капацитет от 30 места и от 2005 г. Хоспис „Червен кръст“ с 20 легла. Този опит е уникален за системата на Националното сдружение на БЧК, коментира Черкезов. В сферата на социално-помощната дейност доброволният екип провежда по 2 благотворителни кампании годишно и подпомага около 100 души възрастни, самотни хора и семейства в риск. „Пет поредни години реализираме най-мащабната хранителна програма за подпомагане на социално слабите от интервенционните запаси на ЕС. В нея бяха включени 40 270 жители на областта, общата стойност на раздадените хранителни продукти е в размер на 3 853 552 лева. Всяка година се подпомагат и социалните институции в областта, само през 2014 г. броят им достигна 19“, заяви областният председател. През тези 5 г. на програмата в нея участват 107 доброволци, вложили 2 086 часа труд. В курсовете по първа долекарска помощ с кандидат-шофьорите са се включили 17 383 души в периода 2006-2013 г. От създаването на водно-спасителната служба през 1964 г. досега Областният съвет на БЧК е подготвил 768 души. За пръв път през тази година е предложен и екип водно-спасителни кадри за обезпечаване дейността на Аква-парк „Поморие“, подчерта д-р Черкезов.

Днес в Момчилград бе открит нов офис на БЧК. Лентата на новата придобивка на хуманната организация прерязаха т председателят  Христо Григоров и кметът на общината Акиф Акиф. На церемонията по откриването присъстваха още генералният директор на БЧК доц. Красимир Гигов, заместничките му  Славита Джамбазова и Василка Каменова,  областният председател на БЧК и директор на МБАЛ „Атанас Дафовски“ д-р Тодор Черкезов, доброволци от Момчилград и региона. Преди това Христо Григоров и Акиф Акиф засадиха две дръвчета – атласки кедри в двора на новия офис на БЧК.

 „Може би не е случайно, че именно в Момчилград нашата организация придобива нова прекрасна сграда. Още през 1928 година, тук в Мастанли, по онова време околийски център, по инициатива на д-р Ставрев се учредява клон на БДЧК, което избира за свой председател Мара Михайлова – изтъкната наша общественичка, изследователка и жена с изключителни качества“, посочи Христо Григоров. Той припомни още, че до началото на 40-те г. на миналия век в Момчилград е функционирала безплатна трапезария в подкрепа на бежански семейства със съдействието на почетния гражданин на Момчилград Мара Михайлова. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини