На Перперикон играли "комар" преди 1000 г.

Хазартът никак не е бил чужд на хората по нашите земи преди 1000 г. Това става ясно от последните открития на проф. Николай Овчаров на Перперикон.

Екипът на родния Индиана Джоунс попадна на любопитна находка в скалния град - масивен керамичен зар за игра на хазарт. Той е шестстенен, като на всяка стена са обозначени с точки цифрите от 1 до 6. Ръбовете са леко заоблени, за да може зарът да се търкаля по-добре.

"Игрите със зарове са били добре известни през Античността и Средновековието, макар да са били отречени и преследвани от официалната църква. Открити във Велики Преслав малки зарчета от кост са били използвани за игра, подобна на днешната табла. С костени и керамични пулове се е играла също любимата през Средновековието игра "дама", каза проф. Овчаров. По думите му няма съмнение, че зарът от Перперикон е използван само за "комар". Именно за това той е толкова масивен.

Край зара учените открили и с какво през Средновековието хората също са играли хазарт - прекрасна сребърна венецианска монета, дукат, от ХIII в. с чудесно запазени изображения на дожите. Венецианските монети тогава били с много високо качество и затова на Балканите били използвани наравно с византийските и българските.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини