Турция все пак клекна пред иракските кюрди

След тежък международен и национален натиск, Турция все пак реши да позволи на иракските кюрди да преминат през нейна територия на път за сирийския град Кобани. Именно там сирийските кюрди ожесточено се борят срещу джихадистите от "Ислямска държава".

За разрешението съобщи турският външен министър Мавлют Чавушоглу, цитиран от BBC. Той добави, че преговорите по този въпрос продължават, но не предостави повече подробности.

Десетки хиляди жители на Кобани бяха принудени да напуснат града заради боевете между силите на „Ислямска държава” и кюрдските бойци, които го отбраняват.

Досега Турция отказваше да допусне бойци от Иракски Кюрдистан да преминат през нейна територия до Сирия. Правителството заявява, че те са свързани с ПКК (Кюрдската работническа партия), която според Анкара е терористична организация. Турските лидери обаче са под все по-силен натиск от своето кюрдско население и международната общност да допусне бойците да помогнат за прогонването на Кобани.

Само часове преди съобщението на Чавушоглу САЩ заявиха, че са доставили оръжия, амуниции и медицински средства за сирийските кюрди в района на Кобани.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини