Москва и Киев постигнаха предварително споразумение за газа

Москва и Киев постигнаха напредък в посока уреждане на спора за газовите доставки на време за зимата.
Европейските лидери обаче заявиха, че Москва трябва да направи доста повече в подкрепа на крехкото примирие, както и за край на боевете в Източна Украйна предадоха Ройтерс и БТА.

Предложеното споразумение може да доведе до възобновяване доставките на руски газ за Украйна, които бяха спрени през юни, както и да гарантира тези за европейските потребители, преди търсенето да е нараснало през студените месеци и запасите да са намалели.

Може да се каже, че до него се стигна изненадващо след разговори в Милано, които Кремъл определи като "изпълнени с недоразумения и неразбирателства".

Руският президент Владимир Путин заяви пред репортери, че е постигнато споразумение, гарантиращо газовите доставки, "поне за зимата", след лична среща с президента на Украйна Петро Порошенко, която последва разговорите с европейските ръководители.

Споразумението дойде след трескава поредица от разговори в кулоарите на срещата на върха на Азиатско-европейския форум в Милано, на която европейците не показаха никакви признаци, че ще вдигнат санкциите срещу Москва, които й бяха наложени във връзка с украинската криза.

Имаше известен напредък по въпроса за наблюдението на украинско-руската граница и така наречената разделителна линия между проруските милиции и украинските сили.

Италия, Украйна и Русия се съгласиха да се присъединят към Франция и Германия в осигуряването на безпилотни самолети за наблюдение, които да бъдат предоставени на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, посочва Ройтерс.

Въпреки това цялостно уреждане на тази криза, която възроди спомените за Студената война, все още изглежда нещо далечно, като остават отворени ключови въпроси, включително за местните избори в отцепилите се области в Източна Украйна.

Срещите също така показаха сериозните трудности в отношенията между Путин и европейските лидери, преди всичко канцлера на Германия Ангела Меркел, отбелязва Ройтерс.

Боевете в Украйна до голяма степен заглъхнаха съгласно примирието, което бе сключено миналия месец, но според западни страни Москва трябва да предприеме още стъпки за успокояване на Киев, ако иска да бъдат отменени санкциите срещу нея.

Очевидно благоразположени към Киев, европейските лидери заявиха на Русия, че трябва да осигури пълно прилагане на споразумението за примирие, отбелязва Ройтерс.

Агенцията посочва също, че позицията на Меркел като ръководител на Германия означава, че тя задава тона в отношенията на ЕС с Русия, както и че тя е поела водещата роля в Европа при опитите да се убеди Путин да промени курса спрямо Украйна. На нея обаче хич не й е било лесно в Милано, като по думите на германски представител руският лидер не е демонстрирал "особено градивна нагласа".

Според френския президент Франсоа Оланд въпреки трудното начало на разговорите в Милано следващите срещи са били по-продуктивни. Той посочи, че споразумението за газа вече е много близо, което по думите му е много важно за украинците и доста успокоително за руснаците.

Путин заяви също в Милано, че Газпромбанк може да претендира за изплащането на предоставен на украинската газова компания Нафтогаз кредит на стойност 1,8 милиарда долара и обвини украинските власти, че са блокирали платен газ за предприятие от украинската химическа промишленост на предприемача Дмитро Фирташ, предаде ТАСС.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини