ЕС ни отпуска 51 млн. евро за модернизация на противопожарните служби

Европейската комисия (ЕК) одобри проект „Модернизация на противопожарните служби в 86-те градски зони чрез доставката на пожарни коли и противопожарно оборудване" по Оперативна програма „Регионално развитие" (ОПРР) 2007-2013 г. Това съобщават от Министерство на регионалното развитие.

Одобреният от комисията размер на безвъзмездната финансова помощ е 51 млн. евро, от които 85 % е съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие и 15 % са средства от националния бюджет. От регионалното ведомство уточняват, че вследствие на одобрението, минималната цел за тази оперативна програма за 2014 г. по правилото N+2 е намалена с 39 млн. евро - дял на Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), съгласно финансовия план на големия проект.

Одобреният проект се финансира в рамките на схема „Подкрепа за ограничаване и предотвратяване на рисковете и щетите при пожари в градските агломерационни ареали", с бенефициент Министерството на вътрешните работи. Това е петият голям проект по ОПРР.

Чрез модернизацията на противопожарните служби със съвременно оборудване ще се постигне максимално предотвратяване на рисковете и щетите за човешкия живот и нематериалното имущество по време на пожари и при аварии в градските зони, посочват още от министерството.

С изпълнението на този проект ще бъде възможно да се доставят нови съвременни пожарни коли и противопожарно оборудване за регионалните структури на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" към Министерството на вътрешните работи. Това ще намали времето за реагиране, времето за пристигане на мястото на произшествието, както и преките щети.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини